Ülkemizde canımızı acıtan, bizleri strese sokan o kadar fazla gelişme yaşanıyor ki. Bugün, hayatın bize zorluklarla dolu yolculuğumuzda ansızın karşımıza çıkardığı krizler sonrası ne yapmamız gerekir? sorusuna cevap bulmaya çalışacağım.

Ani gelişen krizler, beklenmedik sorunlar veya içimizi burkan kayıplar… İşte tam da böyle anlarda, sakin kalabilmek en büyük sınavımız oluyor. Peki, gerçekten ne kadar sakin kalabiliyoruz? Ya da sakin kalabilmek mümkün mü?

Geçmiş yıllardan bu yana bizlerin doğasında stres ve panik anında ani tepkiler vermek var. Beynimiz “savaş ya da kaç” modunu devreye sokuyor. Bu anlarda vücudumuzda birtakım değişmeler yaşanıyor. Örneğin, kalp atışlarımız hızlanır, nefesimiz daralır, düşüncelerimiz karışır. Ama bu durumlar içinde, soğukkanlılıkla hareket etmek, hayat kurtarıcı olabilir.

Bazen sakin kalmak pek çok kişi tarafından yanlış anlaşılabiliyor. Ancak sakinlik, sadece duyguları bastırmak değil; yaşananı doğru değerlendirmek, stratejik düşünmek ve çözüm odaklı davranmak demektir. Stres anında panik yapmak, sağlıklı kararlar almamızı engeller, işi daha da zorlaştırır.

Peki, zor anlarda sakin kalmak için ne yapmak gerekir? Bunun pratik yolları mevcut mu?

Öncelikle aldığımız nefesin gücünü küçümsemememiz gerekir. Derin ve kontrollü nefes almak, sinir sistemimizi rahatlatır, zihnimizi berraklaştırır. Birkaç derin nefes almak, panik anlarını yönetmenin ilk adımıdır.

İkinci olarak, olaylara dışarıdan bakabilmek önemli. Kendimizi duygusal girdaplardan çıkarıp, mesafeli bir gözle durum analiz etmek; hangi adımların daha etkili olacağını görmemize olanak sağlar.

Üçüncü yöntem, kontrol edilebilecek şeylere odaklanmaktır. Her şeyi kontrol etmek mümkün değildir. Kontrol dışındaki olaylara takılıp kalmak yerine, elimizde olanı en iyi şekilde yönetmek çok daha faydalıdır.

Son olarak, zor anların geçici olduğunu hatırlamak gerekir. Zaman, en iyi iyileştiricidir. Her fırtınanın ardından güneş doğar. Bu inanç ve sabır, sakin kalmayı kolaylaştırır.

Neyse yine de sakin kalmakta fayda var. Ne demiş atalarımız;

“Azıcık sabır taş yarar”

Sabretmek ve sakin kalabilmek bir nimet