Stres, uyum sağlaması ya da tepki verilmesi gerekli herhangi bir tehlike anında vücudun gösterdiği doğal reaksiyon sürecidir.

Gündelik yaşam içeriğinde okul, aile, iş, ev ortamında da pek çok yaşam olayı stres verici hale gelebilmektedir.

Stres, vücudun çeşitli içsel ve dışsal uyarılara verdiği otomatik tepkidir. Bu uyaranlar tehdit edici olduğunda vücut kendini korumaya çalışır, savunmaya geçer. Bu savaş ya da kaç durumunun yaşandığı zamandır.

Çeşitli yaşamsal değişiklikler bazı bireylerde strese sebep olabilir. Bunlar çevresel, sosyal, kişisel ve fiziksel durumumuz olabilir. Stres kaynakları belirgin ya da gizli olabilir. Belirgin olduğu durumlarda, alarm reaksiyonu ile stres kaynağı arasındaki ilişki fark edilir. Gizli olduğu durumda ise, stres belirtileri ortadadır fakat sebepleri bilinememektedir.

Stres nedenleri nelerdir?

Yaşantı içerisinde pek çok faktör stres kaynağı olabilir. İş, okul, ev değişikliği, üniversiteye başlamak, okulu bitirmek, terfi gibi yaşam olaylarında sevilen kişinin kaybı, hastalık, doğal afetler gibi travmatik olaylar da stres kaynağı olabilmektedir

Stresle baş edebilme;

Stresin neyin başlattığını keşfetmek ve stresin belirtilerini tanımak aynı zamanda bireyin stres anında farkındalığını oluşturabilmesi gerekir. Bununla birlikte gevşeme egzersizleri, nefes egzersizleri, fiziksel egzersizler, beslenme ve uyku düzenin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi, sosyal bağ kurulabilmesi, iletişim başlatabilme ve sürdürebilmesi, bireyin en önemlisi geçmiş ya da gelecek değil ana odaklanabilmesi gerekir. Baş etme becerileri işlevsiz hale geldiğinde ve bireyin günlük yaşantısını olumsuz etkilemeye başladığında ruh sağlığı alanında uzmandan destek alınabilir.

 

ANKA PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK MERKEZİ

Uzm.Psk.Dan.& Aile Danışmanı

İzgel Çavlan YÜKSEL