Çocuk 3 yaşına geldiğinde kız, erkek ayrımını fark etmeye cinsellikle ilgili sorular sormaya başlar. Bu doğal bir gelişim sürecidir.

Ebeveyn olarak paniğe kapılmamalı, çocuğun sorduğu sorulara doğru cevaplar verilmelidir. Cevaplar ayrıntılı, uzun, çocuğun kavrayamayacağı kadar karışık olmamalıdır. Sadece çocuğun sorduğu kadar anlatılmalıdır. Çünkü çocuk her yaşta farklı sorular sorarak merakını giderecektir. Cinsel eğitim gerçeğe uygun olmalıdır. 

Cinsel eğitim ne zaman verilmelidir?

Çocuklar genelde 3 ya da 4 yaşlarında anne ve babalarına ben dünyaya nasıl geldim gibi sorular sorarak aslında cinselliği merak ettiklerine yönelik bize ışık yakmaya başlarlar. Bununla birlikte anne karnında nasıl girdikleri ya da nasıl doğdukları, babanın rolü, annenin rolü, cinsiyetler arasındaki vücut farklılıkları gibi konularda da çeşitli sorular yöneltirler. Çocukların cinsellikle ilgili olarak sordukları sorular anne ve babalar için hareket noktası olabilir.

Çocukların, sordukları soruların cevaplarını doğru ve gerçekçi bir biçimde yanıtlandığı zaman cinselliği karşı pozitif bir tutum geliştirirler.

Sorularla ilgili açıklamalar sade bir dille ve bilimsel kaynaklardan yararlanılarak yapılmalıdır. Basit düzeyde doğru cevaplar verilmeli, sakin bir ortamda, sakin yüz ifadesiyle, doğal bir ses tonuyla, doğru sözcükler kullanılmalıdır. Aktarılan bilgiler çocuğun yaş düzeyine uygun olmalıdır.

Çocuk sorduğu sorunun cevabını alamadığında;

Diğer kaynaklara başvurarak yetişkinlerin istemediği değerleri içeren ya da doğru olmayan, gerçeği yansıtmayan bilgiler edinebilir.  Sorularına önem verilmediğini düşünerek bu konularda ebeveynlerine başvurmayı reddedebilirler.  Bununla birlikte cinselliği bir tabu olarak görebilirler. Ebeveynler, açıklamakta sıkıntı duydukları konularda konuyla ilgili bir kitabı çocuklarıyla birlikte inceleyebilir veya çocuklarının bu tür bilimsel ve uygun içerikteki kaynakları yönlendirebilirler. Bu tür yaklaşımlar çocukların cinselliği doğal bir süreç olarak algılamalarına yardımcı olarak daha ileriki yaşam dönemlerinde de gereksinim duyduklarında anne ve babalarına güvenilir bir kaynak olarak görmelerini ve sağlıklı bir paylaşım içinde olmalarını sağlayacaktır.

Cinsel eğitim kim tarafından verilmelidir? 

Kız çocuğunu annenin erkek çocuğuna babanın cinsel eğitim vermesi konusu çelişkilidir.

Genel olarak her çocuğun kendi cinsiyetinden olan ebeveynine yönelmesi ve görüş alması doğru gibi görülebilir ancak cinsel eğitim mutlaka aynı cinsiyetten bir ebeveyn tarafından verilmesi gerektiği görüşü yanlıştır. Anne veya baba tarafından verilecek cinsel eğitim çocuğun başka kaynaklara yönelmesini engelleyecektir.

Kısacası;

1- Cinselliğin sadece beden ile ilgili bir kavram olmadığını anlatın.

2- Cevapları olabildiğince basit şekilde verin.

3- İyi ve kötü dokunmanın ne olduğunu anlatın!

4- Cinselliğe ulaşım kaynaklarını kontrol edin!

5- İstediği zaman sizinle cinselliği konuşmasına izin verin.

6-Sakin olun, panik yapmayın!

7- Soruyu tam olarak anlamak için çaba sarf edin.

8- Soruları Yargılamayın!

9- Cinsel organların isimlerini değiştirmeyin!

10- Cinselliğe dair yakaladığınız kritik sözleri değerlendirin ve konuşun!

11- Gizliliği mutlaka anlatın ve konuşun. 

12- Cinselliği olabildiğince erken konuşun böylece ilerleyen yaşlarda vermeniz gereken bilgileri daha kolay verebilirsiniz.

Anka Psikolojik Danışmanlık Merkezi

Uzm.Psk.Dan.&Aile Danışmanı

İzgel Çavlan YÜKSEL