Hayatımıza dahil ettiğimiz yol arkadaşımızla her zamanımız güllük gülistanlık ne yazık ki geçmiyor. Tartışmalarla da karşı karşıya gelebiliyoruz.

Yıkıcı değil yapıcı tartışmaların kritik noktaları;

  • Yüzleşmekten kaçmayın, kaçarsınız çözümlenmemiş öfkenin içinizde biriktiğini hissedersiniz. Hiçbir şey yokmuş gibi davranmanız sorunlarınızı çözüme kavuşturmaz. Konuya açık bir şekilde yaklaşmazsınız konuyla ilgili ironik sözler ve atışmalar şeklinde tekrar gündeminizde problem durumları olarak yer alacaktır.
  • Sözel tartışmalarda zamanlama önemlidir. Partnerinizle uyumadan önce, dışarıya çıkmadan önce, sosyal çevrenizin ve aile bireylerinizin yanında tartışmayın. Bu toplum tarafından onaylanan ve kabul edilecek bir davranış ne yazık ki değildir. Dışardan birinin fikrine ihtiyaç duyuyorsanız terapiste gitmekten çekinmeyin. Partnerinizle olan tartışmalarınızı ciddiye alın. Sizi rahatsız eden olaylar, davranışlar ve tutumları açıkça partnerinize belirtin. İroniden uzak kalmaya çalışın. Partnerinize tehditkâr cümleler kurmaktan kaçının.( Ayrılırım, Boşanırım vb.)
  • Tartışmak istediğiniz konuyu partnerinizle paylaşın. Neyi tartışacağınızı net bir dille anlatın. Gündemdeki konuya odaklanın ve eski çatışmaları gündeme taşımayın.
  • Aklınızdakiler net bir şekilde partnerinizi iletin. Duygularınızı saklamaya çalışmayın. Duygularınızın dışarıya yansımasını izin vermek olumsuz dahi olsa sağlıklıdır. Duygu patlamaların tolere etmeye ve partnerinize destek olmaya çalışın. Hassas anlar karşılıklı destek ve bağlanma için çok önemlidir.
  • Tartışırken partnerinizin karakterini değil, davranışlarını eleştirin. Karakter özelliklerinin değişmesi zordur ama davranışlar değiştirilebilir.
  •  Tartışma esnasında birbirinizi dinlemediğinizi fark ettiğinizde, bağırma yarışına girdiğinizde 20 dakika mola verebilirsiniz. Her iki tarafta sakinleştiğinde konuşmanıza devam edin.
  • Uzlaşmaya ve önerileri açık olun. Kendi hatalarınızı kabul edin. Davranışlarınızın sorumluluğunu üstlendiğinizde, partneriniz hatalarınızı üstlendiğinizi görünce onu suçlamadığınızı fark ederek daha az savunmacı yaklaşım sergileyecektir.
  •  Tartışmadan erken özür dileyerek partnerinizin fikrini kabul ediyormuş gibi görünerek yapmadığınız bir şeyin sorumluluğunu tartışmadan üstlenerek ayrılmayın. Bazı konular sadece bir tartışma ile çözümlenemez. Bazı kompleks konular tekrar tekrar konuşulması gerektiğini kabul edin.
  • Çözümlenmeden rafa kaldırmış olduğunuz problemler ilerleyen süreçlerde başka boyutlarda gündeme gelecektir.

 

 

ANKA PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK MERKEZİ

Uzm.Psk.Dan.&Aile Danışmanı

İzgel Çavlan YÜKSEL