Tükenmişlik sendromu bireyin özel günlük yaşantısı ile çalışma yaşantısı esnasında görülen stresle baş edebilme konusundaki yetersizlik şeklinde de ifade edilebilir. Tükenmişlik sendromu bireyde fiziksel bitkinlik, uzun süren yorgunluk, çaresizlik ve umutsuzluk duygularının, yapılan işe, hayata ve sosyal çevreyle ilişkilerine karşı olumsuz tutumlarla yansıması ile oluşmakla birlikte başlıca sebepleri arasında başarısızlık, yıpranmışlık, güç ve enerji düzeyinin azalması, tatmin edilmez isteklerin oluşması sonucunda bireyin içsel kaynaklarında oluşan tükenmişlik durumu olarak günlük yaşantısını tesir altına alır.

TÜKENMİŞLİK SENDROMU NEDENLERİ VE BELİRTİLERİ

Tükenmişlik durumu, psikolojik rahatsızlıklar için oldukça uygun bir alt zemin
hazırlamaktadır. Mevcut psikolojik rahatsızlıkların kronikleşmesine yol açabilmektedir. Belli bir düzeyle sınırlı kaldığında bireyleri amaçları doğrultusunda harekete geçiren ve başarı için motive eden stres faktörü, bir noktadan sonra bireysel enerjiyi tümüyle emmeye başlayarak psikolojik rahatsızlıklarında temel nedeni haline dönüşmektedir.

Tükenmişliğe ait psikolojik göstergelerden en belirgin özellikleri;
depresyon, sürekli veya nöbetler halinde görülen sinirlilik ve yersiz endişe hali, saplantılı bir korku ve kaygı hissi, paranoya halini alan engellenmişlik düşüncesi ve şüpheci yaklaşımlar, başarısızlık duygusu ile buna bağlı olarak kendini gösteren suçluluk duygusu, özgüven eksikliği ve panik ataktır.

NELER YAPILABİLİR?

-Bireyin Kendisini Tanıması

-Gerçekci Hedefler Belirlemesi

-Olayların Olumlu Taraflarından Bakmak Ve Stres

-Yaratıcı Durumlardan Uzak Kalmak

-Bireyin Günlük Yaşantısındaki Monotonluğu Engellemesi

Stresli zamanlarda, bireylerin çevrelerinden yardım istemesi önemlidir. Çevreden görülen destek stres ve tükenmişlik duygusuna karşı en etkili silahlardan birisidir. Bu durumla başa çıkamadığı takdirde bir psikoterapistten destek almalıdır.

ANKA PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK MERKEZİ

Uzm.Psk.Dan.& Aile Danışmanı

İzgel Çavlan YÜKSEL