YAZAR: CANER BAŞAR

4.grup karşısındaki düşmana gösteri taarruzları yapıyor böylece düşmanı mevziinde tutarak 7’nci yunan Tümenine yardım etmelerini önlüyordu. 5. Grup (Süvari) Komutanı Albay Fahrettin (Altay) günlerdir cephenin doğusunda hareketsiz kalmaktan yakınıyordu. Dün aksam aldığı emire bu nedenle çok sevinmişti. Emirde düşmanın geri çekilme belirtisini gösterdiği. Yarın bütün cephelerde genel saldırı yapılacağı ve Süvari grubunun da düşman gerisine hareket ederek Mangal dağini ele geçirip düşmana arkadan saldırıya başlaması belirtiliyordu. Süvari grubu derhal harekete geçerek Mangal dağına doğru ilerledi. Öğleyi biraz geçe Mangal dağına vararak burayı işgal etti. Yunanlılar Mangal dağını kendiliklerinden bırakmış yapılan karşı saldırılara ve dökülen onca kana karşılık bir türlü geri alınamayan Mangal Dağı, çarpışması ele geçirilmişti. Yunan 2. Kolordusu kuzeyde Haymana kesimindeki Türk birlikleriyle güneyde Mangal dağındaki Türk süvarileri arasında kalmıştı.

15.Tümen birlikleri Duatepe’nin üç kilometre kuzeyindeki perişan duruma gelen Çekirdeksiz köyüne girdiler. Bu Köy Yunan işgali altından kurtarılan ilk köy oluyordu. Papoulas ordusunun Batı kanadının güvenliğinden kuşkulanarak en doğudaki 2. Kolorduya gece yürüyüşüyle 3. Yunan Kolordusuna destek vermesini ve fazla kuvvetlerini de kavuncu köprüsüne göndermesini emretti. Papoulas cephenin doğu kanadındaki 1. ve 2. Kolorduların ezdirmeden Sakarya’nın batısına geçirmek bunun içinde cephenin batı kanadındaki 3. Kolordusuyla Kartaltepe - Karadağ ve Eski Polatlı çizgisini tutarak Türkleri bu çizginin batısına geçirmemenin derdine düşmüştü. Dün aksamdan bu yana batıya doğru çekilen 2. Yunan Kolordusuna Eski Polatlı gerisinde toplanmasını emredip Sakarya savaşmalarındaki son saldırı şansını denemek istiyordu Papoulas. 5’nci Grup (Süvari) Komutanının verdiği raporda güneş batarken Katrancıya vardıkları bu gecede Türbetepeye çıkarak düşman kollarına baskı yapacaklarını düşmanı Sakarya köprülerinden geçerken vurduktan sonra Sakarya'yı güneyden dolaşıp düşman gerilerine yürüyeceklerini belirtiyordu. 12’nci grubun 11’nci tümeni Çal dağa doğru yürüyüşe geçti. Düşman karşı koymadan çekiliyor Türk savaşçılarına yalnızca dağa tırmanmak düşüyordu. Öğleye kalmadan Çal dağın doruğuna Türk bayrağı dikilmişti. Binlerce kişinin Ölümüne neden olan Çal dağının alınması için bile artık yürümek yetiyordu. Bir zamanların meşhur Mangaldağı, Türbetepesi, Çal dağı sanki yıllar öncesinde kalmış gibi unutulmuş bitin ihtiras ve ümitler şimdi Sakarya’ya hakim olan tepelere düğümlenmişti.

Yunanlılar Karadağ ve Kartaltepe'yi korumak için olanca güçlerini ortaya koyuyorlardı. 57. Tümenin ele geçirmeyi başardığı Karadağ iki defa el değiştirmiş sonunda tekrar Yunanlılara kalmıştı. 4. grup cephesinde 3. Yunan kolordusuyla karşılıklı topçu ve piyade  ateşi sabaha dek sürmüştü. Günün erken saatlerinde Mürettep kolordu birliklerinin Karadağ'a yaptığı saldırı gelişmiş, ancak 4’ncü grubun 61’nci tümenin Eski Polatlı sırtlarındaki Yunanlılar geri atamaması  57. Tümeni zor duruma sokmuş ve geriletmek zorunda bırakmıştı. Bu nedenle  Türkler 4. Grubu desteklemek için birliklerini batıya doğru kaydırıyordu. En doğuda bulunan 12 gruba 4’ncü grubun yanına hareket etmesi emri verildi.

Böylece güneyde Türk orduları cephe boyunca sırasıyla 4., 12., 3., 2. Ve 1. Grup olarak sıralanmıştı. 4’ncü ve 12’nci Gruplar yarın karşı taarruz için hazırlanacaktı.23’ncü tümende 12’nci ve 4’ncü grubun yapacağı muharebeleri yakından izleyip orduyla irtibat sağlayacaktı. Bu arada da Yunanlılar sürekli 3. Kolorduya takviye yapıyordu ayrıca 2. Kolordusunuda 3. Ve 1. Kolordu arasına yerleştirerek güçlü bir yarma saldırısına hazır hale gelmişlerdi. Şimdi yarın Eski polatlı sırtlarında yapılacak taarruz için düşmanın 3’ncü Kolordusu karşısında daha büyük kuvvetlere ihtiyaç vardı. Cephesindeki 2’nci Yunan kolordusu ekildiğine göre boş kalan 1. Grup batıya yanaştırılarak bir gecede 4. Grup gerisine ulaştırılacaktı.

Nihayet büyük gün gelmiş savaşın dönüm noktasının yaşanacağı Eski polatlı muharebeleri başlamıştı. Son kozlar burada oynanacaktı. Türkler kuvvetlerini Eski polatlı sırtlarına kaydırıyordu. Sırtlar birkaç kez el değiştirdi. 4’ncü Grubun 61. Tümeni ve 12’nci Grubun 11. Tümeninin kahramanca mücadeleleriyle Eski Polatlı köyü sırtlarındaki Yunan kuvvetleri püskürtülüp inatlı savunma karşısında sonuç alamayacaklarını anlayarak geri çekilmeye başladılar.

DEVAMI YARIN...