YAZAR: CANER BAŞAR

Halide Edip Adıvar da kırk kişiyle birlikte beyaz, siyah ve kahverengi atlarıyla onları takip ediyordu. Halide Edip Hanımın kahverengi atını geçebilecek bir at olmadığından o daima önden gidiyordu. Buğday tarlalarındaki olgun başaklar rüzgarda sallanıyordu. Bir tatar köyü olan Eski Polatlı köyünün önüne gelince atlarından indiler. Bir tepeyi tırmandılar. Bu tepe görüş alanı oldukça geniş olan bir tepeydi.

Mustafa Kemal Paşa tepede batarya dürbününün başına geçti Yunan mevzilerini uzun uzun incelemeye koyuldu. Tam bu sırada bir yunan uçağı tepeye yaklaşmıştı anlaşılan yanında bomba yoktu ve gözetlemeyle yetinmişti.

Mustafa Kemal’in gözetlemeden sonraki planı: Düşmanın Batı kanadına saldırarak Sakarya’ya doğru sıkıştırıp Sakarya üzerindeki köprü başlarını ele geçirmekti. Başkomutanın askerlik sanatındaki üstünlüğünün yeni yapıtıydı bu plan. Daha sonra Albay Kazıma işaret etti saldırı başlayabilirdi.

Saldırı bütün topçuların Duatepe’ye ateş açmasıyla başladı. Tepeden Karadağ’a (Karatepe) baktıklarında dar bir boğazda 23. Tümen vardı.

Bu Mürettep Kolordunun bir parçasıydı. 15’nci ve 23’üncù Tümenler hücuma gelmişlerdi. Hepsi dev arılar gibi vızıldayan Yunan uçaklarının altındaydı. Eski Polatlı köyündeki bu tepenin önünde geniş bir vadi, etrafında da Polatlı bulunuyordu. Hava toz ve duman içinde subaylardan biri: Bu manzara gece çok güzeldir, diyor. Öbür taraftaki bir cephede Mustafa Kemal Paşa gülerek Halide Edip Hanıma Gelin hanımefendi harp ediyoruz diye seslendi ve sonrada Duatepe’ye hücum ediyoruz, dedi. Yüzü en sevdiği oyunu oynayan bir çocuk gibi gülüyordu. Ondan sonra Halide Edip hanım öteki siperleri de dolaşıyor elindeki dürbünüyle savaş oyununu seyrediyordu. Top ve makineli tüfek sesleri hiç ara vermiyordu. Adeta kocaman karıncaların yuvaları etrafında kavga etmesi gibi insanlar birbirine girerek süngü savaşlar yapıyordu. Halide Edip hanımın yanındaki birisi şu sivri ehrama (piramit) benzeyen tepeyi görüyor musunuz? O Karadağ’dır (Karatepe) onun arkasından bakarsanız Yunan çekilmesini görürsünüz dedi Mustafa Kemal Pasa topçu ateşini düzenlemek amacıyla 15. Tümenin yanına gitmeye karar verdi. Bir Başkomutanın çarpışmaların en kızgın anında düşmanın burnunun dibine sokulması doğru değildi. Her şeye rağmen o atına atladı 15. Tümenin ileri hatlardaki karargahına doğru dolu dizgin ileri atıldı. Başkomutanın saldıran birliklerin arasında görülmesi herkesin moralini yükseltmişti birden. Aynı saatlerde Yunan komutanı Papoulas Sakarya’nın batısında tehlikeden uzak karargahında çarpışmalardan gelecek haberleri bekliyordu.

23.tümenin büyük gayretleri ve süngü hücumları sayesinde altı gün önce kaptırılan Dua tepe alınan ilk tepe olmuştu. Duatepe’den sonra Türkler Beylikköprüyü’de ele geçirirse Yunan ekilmesi büyük tehlikeye girecek hatta bütün Yunan ordusu imha edilebilecekti. Ama Özellikle dua tepenin güneyindeki kartal tepedeki yunan topçuları Türk savaşçılara ölüm yağdırıyordu Kartaltepe de alınmadıkça burada tutunmak zorlaşacaktı. Binbaşı Muharrem Halide Edip hanıma Şimdi insanların top ateşiyle öldüğü yer olan Duatepe’ye gidiyoruz dedi ve oraya hareket ettiler. Fakat bu daha başlangıçtı Yunan komutanı Papoulas güneyde bütün kolordularıyla (1., 2., 3. Kolordular) Eski Polatlı köyü sırtlarında güçlü bir yarma saldırısı yapmayı planlıyordu. Türk ordusu Yunan kuvvetlerini doğuya doğru yayılmak zorunda bırakmış bu sayede de kuşatma tehlikesi uzaklaşmış ve Yunan kuvvetleri kesin sonuçlu bir yarma saldırısı için ana kuvvetlerini cephenin herhangi bir noktasına toplayamaz duruma düşmüştü. Papoulas bunun farkına vararak Taarruzun ağırlığını doğudan alıp batıya yani sağ kanattan sol kanada kaydırmayı düşünüp Haymana tarafında doğuya yayılmış Kolordularını toparlayıp Batı’ya doğru çekerek Eski Polatlı sırtlarına doğru harekete geçirmeyi planlıyordu. Ancak bu şekilde çok güçlü bir yarma saldırısı yapabilirdi.

DEVAMI YARIN...

'