Yin Yang felsefesi iki zıtlığın bir araya gelmesini ve birlikte var olmasını gösterir. Hayatımızda olan pozitif ve negatif, gece ve gündüz gibi zıt kavramları temsil ederek her şeyin zıttıyla var olduğunu göstermektedir.

Yin Yang birlikte bütünlüğü tamamlayan iki yarı anlamına gelmektedir. İki yarımdan bir tanesi olan Yin karanlık ya da gölge anlamına gelirken, Yang kısmı ise aydınlık ya da güneş anlamına gelmektedir. Hayatımızın her evresinde ise aslında bu kavram ile sıklıkla karşılaşmaktayız. Yin ile yangı değişimin başlangıç noktası olarak ifade edebiliriz. Bir şey bütün ise ayrılmaz, değişmez ve eksiksizdir diyebiliriz. Bütün olan şey ikiye bölündüğü zaman bütünlüğün dengesi bozulur. Dengesi bozulan bütünlük ise birbirinin peşinden koşarak yeni bir denge arayışına girer. Birbiriyle zıt olan iki şey ise birbiri olmadan anlamını kaybetmeye başlar. Buna gece ve gündüz gibi örnek verebiliriz.

Yin Yang sembolünün anlamını çoğu kişi bilmez ama hayatımızda elbet bir kere de olsa karşımıza çıkar. Yin Yang sembolü zıtlıkları temsil ettiği için sembolde de bu gözükür. Çünkü bir tarafının siyah bir tarafının beyaz olması zıtlıkların oluşturduğu bütünü temsil eder. Sembolün ortasında ise siyahta bir beyaz ve beyazda bir siyah nokta bulunur. Yin sakinlik, yavaşlık anlamına gelir. Ayrıca pasif ve negatif bir güce sahiptir. Yang ise kaos, hareketlilik anlamına gelmekte ve aktif ve pozitif bir güçtür. Bunların anlamı ise mevsimlerde, doğada ve dünyadaki her şeyde mevcuttur.

Yin Yang felsefesine göre iki zıt olan şeyler birlikte olmadığı zaman hayat devam edemez düşüncesine sahiptirler. Bu felsefeyi uygulamak isteyen kişiler ise her şeyin bir düzene ait olduğunu kabul etmekle başlanabilir. Mutlu olmak, sağlıklı, stressiz ve huzurlu bir hayata sahip olmak istiyorsanız hayatınıza bir denge getirmeniz gerekiyor. Örneğin erken uyumak ve erken uyanmak kavramını hayatınıza koymakla başlayabilirsiniz.