Okyanus, kıtaları birbirinden ayıran, kıtalar arasında kalan büyük çukurlarda geniş ve derin su kütlelerine denir.
Okyanuslar en küçük canlıdan en büyük canlıya kadar bütün canlı ve cansız varlıkları temsil eder ve onlara Dünya olur. Onlara ev sahipliği yaparak yaşamlarına hayat verir.
Araştırmacıların ve insanların okyanusla ilgili merak konusu olan okyanusta yaşam var mı sorusu bir çok araştırmaları ortaya çıkarmıştır.
Yıllardır okyanusta araştırmalar yapan bilim insanları her keşiflerinde farklı sonuçlarla karşılaşabiliyorlar.
Bilim insanları okyanusun dibinde kayaçlarda yeni mikropları keşfetmişlerdir.
Bu araştırmaların ışığında ise okyanus her zaman herkesi şaşırtmaya devam eder hale gelmiştir.
Okyanusta yaşam da farklı bir dünyayı oluşturur ve oradaki yaşamı, genleri araştırarak alınan örneklerle okyanusu çözmeye çalışırlar.
Okyanustaki yaşamlar biyosentez yoluyla yaşamını sürdüren organizmalar için okyanusta ki yaşamları farklı bir şekilde dikkat çekicidir.
Derinlere indikçe güneş ışığının azalması ile birlikte fotosentez imkanı olmamaktadır.
Fotosentez imkanı olmadığı için akıllara acaba yaşam var mı sorusu gelmekle beraber araştırmalar yapılarak bir yaşam olduğu ve yaşamlarının karışık bir düzende olduğu görülmektedir.
Okyanuslar iklim değişikliğinden etkilenmekle beraber kirlenme yaşar ve hem canlılar hem insanlar için olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir.
Okyanusların korunması için gerçekleşen iklim olayları, plastik ve petrol atıkları gibi nedenler okyanusun ve okyanusun içindeki canlılar için bir tehlike yarattığı gibi tükenmeyi de beraberinde getirir.
Okyanusta yaşamın bitmemesi için dünyamızı temiz tutmalı ve yapılan projeler sayesinde bu kirliliği önlemeliyiz.