23 Nisan haftasında öne çıkan, çıkması gereken en önemli konuların başında çocuk işçiliği geliyor. Ülkemizde çocuk işçiliği her geçen yıl daha da artıyor. Çocuklarla yapılan 23 Nisan röportajlarına kulak kabartırsanız ülkemizdeki çocukların da başlıca gündeminin ekonomi olduğunu görürsünüz. Bir ülkede çocukların derdi, ‘asgari ücret artsın’ 'ekonomi düzelsin’ mi olmalı... Çok üzücü değil mi? Oysa çocukların hayallerinde kuş gibi uçmak var oysaki uzaya gitmek, güneşe ve bulutlara dokunmak var...

***

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'na özel bir bülten yayımladı. Çocukların işçi istatistiklerine dikkat çekildi. Yazımda bu verilere yer vermeye çalışacağım.

TÜİK çocuk işçi istatistiklerinin endişe verici bir artış gösterdiğine işaret ediyor. 15-17 yaş grubundaki çocuk işgücüne katılma oranı, ekonomik krizin etkisiyle geçen yıla göre yüzde 3.5 puan artarak yüzde 22.1'e yükselmiş. Tüm uğraşı eğitim almak, ‘büyük adam olmak’ olmalıydı değil mi çocuklarımızın ama ne mümkün... 

TÜİK'in bültenine göre, 2023 yılında Türkiye nüfusunun 85 milyon 372 bin 377 kişi olduğu ve bunun 22 milyon 206 bin 34'ünü çocukların oluşturduğu belirtildi. Türkiye'nin çocuk nüfus oranı ise AB ülkelerinden daha yüksek çıkarak yüzde 26 olarak kaydedildi.

AB ülkelerine göre nüfusumuz içindeki çocuk oranımız daha yüksek evet ama buna sevinmeli miyiz? Verilere bakınca çocuklarımız geleceğe umutla bakamıyor, çünkü sırtında geçim derdi var, sırtında evin yükü var, çuvallarla dert var...

Verilere bakmaya devam edelim... TÜİK iller bazında incelendiğinde, çocuk nüfus oranının en yüksek olduğu ilin yüzde 44.4 ile Şanlıurfa olduğunu ve en düşük olduğu ilin ise yüzde 16.5 ile Tunceli olduğuna işaret ediyor.Ayrıca, Türkiye genelinde 0-17 yaş grubunda en az bir çocuk bulunan hanehalkı oranının yüzde 43.6 olduğu tespit edildi.

Veriler; çocukların özellikle işgücüne katılma oranlarındaki artışın, çocuk işçiliği ve eğitim fırsatlarının kullanımı gibi konularda daha fazla önlem alınması gerektiğine dikkat çekmesi nedeniyle oldukça önemli.

TÜİK’in çocuk işçiliği verilerinin ardından en acı tabloya dikkat çeken İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerini de sizlerle paylaşmak istiyorum.  İSİG Meclisi; çocuk işçiliği, gençlerin güvencesiz çalıştırılması, iş cinayetlerine dikkat çekti.

Son 10 yılda en az 689 çocuğun çalışırken hayatını kaybettiği verisini X Platformundan paylaşan İSİG Meclisi, Çocuk İş Cinayetleri Raporu’nda 2013-2024 yılları ilk dört ayı verilerinde, iş kollarına göre ölümlerde en büyük oran yüzde 55 ile tarım ve orman alanında, ikinci sırada inşaat/yol iş kolunda meydana geldi. Yüzde 11 oranında 73 çocuk inşaat iş kolunda çalışırken hayatından oldu. Diğer iş kolları; metal, konaklama ve gıda olarak yer aldı.

Çocuk cinayetlerinin en çok yaşandığı iller sırasıyla Şanlıurfa, Gaziantep, İstanbul, Adana, Konya ve Antalya olarak belirtildi. İş cinayetine kurban giden 689 çocuktan 99’unun göçmen çocuklar olduğunu açıklayan İSİG Meclisi, yaş gruplarına göre ölümler hakkında 238 çocuğun 0-14 yaş, 451 çocuğun ise 15-17 yaş aralığında olduğunu paylaştı. Ölüm sebepleri, yüzde 28 trafik servis kazası, yüzde 17 boğulma zehirlenme ve ezilme göçük nedenli ölümlerin de yüzde 14 oranında olduğuna dikkat çekildi.

***

23 Nisan 2024 yılında çocuklarımız için tek dileğimiz çalışmak zorunda kalmamaları, bu yüzden hayatlarının sonlanmaması... Çocukların derdi ekonomi olmamalı...