Şiddet, fiziksel güç ya da psikolojik güç olarak nitelendirebileceğimiz bir kavramdır. Kadına şiddetin en büyük nedeni ataerkil dünyada kadına üstlenen roller olarak gözükebilir. Şiddetin engellenmesi ve kadınların daha rahat yaşadığı bir dünya için bu rolleri sorgulamamız gerekiyor. Bu roller her iki cinsiyet içinde büyük problemlere yol açabilir. Bunun için şiddeti engellemenin en önemli yollarından biri de eğitimdir.

Şiddetin son yıllarda kadınlar üzerinde artış göstermesi ile birlikte insanlar artık bu duruma bir dur demek istiyorlar.

Kadına şiddette kadının hem kendisi hem aile hem de çevresi büyük ölçüde etkilenmektedir.

Her yaş grubunda, her ırkta insan olarak ne konumda olurlarsa olsunlar kadına şiddet hem fiziksel hem de psikolojik olarak toplumda yer almaması gereken bir unsurdur.

Tüm Dünya’da kadına şiddet olduğu gibi, Türkiye’de de yaygındır ve insanlar bu konuda mücadele kapsamında bir araya gelerek birbirlerine destek olarak kadına şiddetin durması gerektiğine vurgu yaparlar.

Artan kadın şiddetleri ile birlikte Ailenin Korunmasına Dair kanun yürürlüğe girmiş ve şiddet gören kadınlarımızı kurtarmak bu duruma artık bir son vermek için planlar yapılmaya başlanmıştır. Şiddet gören kadınlar Kadın Dayanışma Merkezi ve Mor Çatı gibi birçok kadın kurumlardan destek ve yardım isteyebilirler. Ya da 183’ü arayabilirler.

Şiddet gören kadınların özgürlüklerinin kısıtlanması ile birlikte kişi içine kapanık duruma gelerek yaşadıklarını anlatacak birilerini bulamaz. Yalnızlık duygusu ile baş başa kalırlar. Yaşadığı bu kötü hayatı kabullenmiş görünür ama bu kendisi, ailesi için tehlikeli bir durum olmakla birlikte o hayattan bir an önce kurtulmak için destek alması gerekir.

Aile içinde kadına şiddette kadınların etkilenmesiyle aslında şiddet büyük ölçüde çocuklara da yapılıyor. Çünkü bu görüntülere maruz kaldığı için çocuklar olumsuz yönde bir etkilenme yaşıyorlar.

Kadınların şiddet görmesiyle korku duyguları en belirgin özellik gösteren bir duygu olmaya başlar. Hem kendisi için hem ailesi ve çevresi için ya bir şey olursa korkusu başlar. Destek alması gerektiği düşüncesinden uzaklaşır ve hayatını bu şekilde devam ettireceğine inanır.

Şiddet gören kadınlar için birçok destek programı vardır. Bunlardan biri KADES uygulamasıdır. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafınca hazırlanan program, bu uygulama sayesinde şiddet gören kadınların programı telefonlarına indirmesi ile yardım istediklerinde, en yakın ekipler tarafından olay yerine ulaşılmasıyla ekiplerin yardımları sayesinde kadınlarımız şiddet görmekten uzak kalacaklar. Bu uygulama ile birlikte kadınların yalnız olmadıklarını ve ne olursa olsun her zaman onların yanında olarak destek olduklarını belirtirler. Kades programı kadınlar için olduğu kadar çocuklar içinde geçerli bir uygulamadır.

'

'

'

'

'