Milyonlarca insan olaylara, durumlara ve neredeyse hemen hemen her şeye takıntılı hale geldi. Takıntılı olmak, kişinin belirli düşünceler, davranışlar veya ritüeller üzerinde aşırı ve sürekli bir şekilde odaklanmasını ifade eder. Takıntılar, kişinin yaşamını olumsuz etkileyebilir ve kaygıya neden olabilir. Obsesif-kompulsif bozukluk (OKB) gibi durumlar takıntılı düşünceler ve davranışlarla ilişkilendirilebilir. Takıntılı düşüncelerin ve davranışların etkilerini azaltmak için bilişsel terapi ve ilaç tedavisi gibi yöntemler kullanılabilir.

Takıntılı olmak, genellikle kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Tekrarlayan düşünceler, davranışlar veya endişelerin sürekli olarak zihinsel veya fiziksel olarak tekrar ettiği bir durumu ifade eder.

Peki bu takıntılarımızı nasıl yenebiliriz? Örneğin mikrop kapma korkusu olan bir kişi, sürekli olarak ellerini yıkamak veya temizlik yapmak gibi takıntılı davranışlara yönelebilir. Bu durumun üstesinden gelebilmek için korkumuzla yüzleşmeliyiz. Nasıl mı? Hastalanmaktan mı korkuyorsun hasta olmak için elinden geleni yap. Uçak korkun mu var? Git ve bin. Yani takıntılarımızı ve korkumuzu tamamen o durumun üstüne giderek yenebiliriz

Her şeyi deneyip başaramayanlar ise profesyonel yardıma ihtiyaç duyarlar. Psikoterapi, ilaç tedavisi veya bunların bir kombinasyonu gibi tedavi yöntemleri takıntılı bozuklukların yönetilmesine yardımcı olabilir. Bir psikolog veya psikiyatrist, takıntılı belirtileri olan bir kişiye doğru tanı koymak ve uygun tedavi yöntemlerini önermek için en uygun kişi olacaktır.