Ego durumu insanın kendi benliği olarak kabul edilen bir durum olsa da, duygu ve düşüncelerinde kendini ifade etme durumu karışık olabilir. Bu durum ise kişinin sosyal hayatını etkileyerek olumsuzluklara yol açabilir. Herkesi kendinden üstün görme olayı ve ben yaparım, ben bilirim tavırları kişinin çevresindeki insanların azalmasına ve yalnızlığa itilmesine neden olur. Kendilerini ne kadar özgüvenli görseler de aslında bunun tam tersi kendilerini bu tavırlarla küçük düşürücü gözüktüklerini fark etmezler. Kendileri özgüvenli görürler ama özgüvenleri hiç yoktur.

Tabi ki egosuz insan olmaz fakat bunun aşırı derecesi ise doğru bir yaklaşım olmaz. Ego’nun kelime anlamı olarak benlik anlamını ifade ettiğini hepimiz biliyoruz. Kişi sürekli kendini kanıtlama çabasına girerek bulunduğu ortamda üstünlük taslama gibi durumlar sergilediği zaman çevresi tarafından yanlış anlaşılabilir. Her cümlesine ben diyerek başlaması kişinin artık egosunu dengede tutamadığını gösterir. Bu o kişilerin kibirli, öfkeli, gururlu olduğunu gösterir. Her zaman daha iyisini elde edebileceğine inanan ve ukala tavırlar sergilemekte olur.  Egoya sahip kişiler bir üre sonra gerçek ve mantıktan uzaklaşarak sadece bencillik, kibirlilik göstererek yalnızlaşmaya sürüklenir. Böylelikle sosyal hayatı zarar görür ve biter.

Ego kişinin sosyal hayatını etkilediği gibi aynı durumu iş hayatında da gösterir. Bazen olumlu bir dönüş sağlasa da olumsuz yaklaşımları da bulunmaktadır. Ego durumunu iş yerinde kullanması bir güce dönüşse de kişi bunu dengede tutmalıdır.

Ego belli bir dengede olduğu sürece hem kişiye hem çevresine bir sorun oluşturmaz. Kişi hayatından ben duygusunu çıkarmaya başlayarak egosunu yenmeye adım atar. İlk başta çevresindeki insanlara önem vermeleri ve onlarında duygu düşüncelerine değer vermeyi öğrenmelidir. Kendini diğer insanlardan üstün görmeyi bırakmaya başlamalıdır. Bir uzman yardımı ile birlikte bu sorundan kurtulabilme ihtimali yüksektir.

'