Son yıllarda yaygınlaşan ve çağımızın hastalığı olarak nitelendirebileceğimiz iletişimsizlik, insanlar arasında bir problem olarak büyümeye ve sorun haline gelmeye başladı.
İnsanların aile ve sosyal çevresi bakımından olsun, iş hayatı, ilişkileri açısından artık birbirlerine tahammül seviyelerinin azalmasıyla birlikte, iletişimsizlik meydana geliyor. Bu durumda ise birbirlerini anlama ve empati yoksunluğu meydana geliyor.
İletişim kopukluğunda kişi yalnızlaşıyor. Bir süre sonra ise kendiyle bile anlaşamaz, kendini anlayamaz duruma geliyor.
İletişimsizlik sayesinde zamanla insanlar arasında güvensizlik problemleri ortaya çıkar ve huzursuzluk meydana gelebilir.
İletişimsizlik ile bireyler birbirini anlayamaz ve kendilerini karşı tarafa ifade edemez duruma gelir.
Yaşadığımız iletişimsizlik problemi insanlarda belli bir süre sonra mutsuzluk, hiçbir şeyden keyif almama, kendi içine kapanma gibi durumlara neden olabilir.
Bu sorunlarla birlikte kişi topluluk içinde konuşamaz, arkadaş çevresi kuramaz, düşüncelerini ifade edemez hale gelir.
Kişinin iletişimsizlik yüzünden kendini yalnız hissetme gibi belirtileri ortaya çıkabilir. Dış dünyayla bağını keserek bireyin içe dönük bir hal almaya başlamasıyla huzursuzluklar ortaya çıkar.
Ailemiz ve çevremizle iletişimi doğru hale getirmek ve etkili konuşmak için empati kurmayı anlamalıyız. Karşı tarafında ne düşündüğünü hissederek saygı çerçevesi içinde tutarlılığı göstermeliyiz.
Kalabalık arkadaş gruplarında ya da yalnız görüşülen arkadaşla kendine güvenen ve cesaret ile birlikte iletişim kurarak, birbirlerini anlamalılar. Böylece birbirlerine karşı bir güvensizlik tutumu ortaya çıkmamış olur.
İletişimsizliği aşmanın yollarından biri de karşımızdaki insanları dinlemeyi bilebilmek ve onları anlayabilmektir.