Sadece ihtiyacınız olanı, ihtiyacınız olduğunda aldığınızı düşünebilirsiniz. Ancak ister yiyecek, ister giysi ya da alet satın alıyor olun, perakendeciler kararlarınızı etkilemek ve paranızı ayırmanıza yardımcı olmak için psikolojik iknanın gücünü kullanıyor.

Geriye dönüp düşünürseniz, bahse girerim bir dükkana girdiğinizi hatırlarsınız ve dükkanın düzeninin değiştiğini görürsünüz. Belki de tuvalet kağıdı beklediğiniz yerde değildir ya da domates ketçabı bulmakta zorlandınız. 

Mağazalar neden her şeyi yerinden oynatmayı sever? Eh, aslında basit bir cevap. Bir mağazadaki öğelerin yerini değiştirmek, biz müşterilerin ihtiyaç duyduğumuz veya istediğimiz şeyleri ararken farklı öğelere maruz kalmamız anlamına gelir. Dükkanda daha fazla zaman geçirirken sepetlerimize ek öğeler eklediğimiz için bu taktik genellikle plansız harcamaları önemli ölçüde artırabilir.

Aslında araştırmalar , tüm bakkaliye ürünlerinin %50'sinin düşünmeden satıldığını ve alışveriş yapanların %87'sinden fazlasının anlık alışveriş yaptığını gösteriyor.

Karmaşık ve uyarılma ihtiyacı ve öz kontrol eksikliği gibi birçok faktörden etkilense de, örneğin “bir alana bir bedava” teklifleri, indirimler ve mağaza içi tanıtım teşhirleri gibi harici alışveriş ipuçlarının olduğu bilinmektedir.

Cazip bir teklif, geçici bir haz telaşına yol açabilir ve bu, mantıklı bir satın alma kararı vermeyi zorlaştırır. Öğeyi burada ve şimdi satın alırsak, algılanan “tasarruf” değerine yenik düşeriz – bu nedenle, gerçekten ihtiyacımız olup olmadığı gibi diğer hususları görmezden geliriz. Anında tatmin olma ihtiyacını görmezden gelmek zor olabilir.

Paketleme, perakendecilerin anlık satın almayı tetiklemek için kullandığı başka bir tekniktir .

Muhtemelen oldukça sık görmüşsünüzdür. Tamamlayıcı ürünler, genellikle önemli bir indirim sağlayan tek bir fiyatla tek bir ürün olarak paketlenir. Örneğin oyun konsolları genellikle iki veya üç oyunla birlikte satılır ve marketlerde "yemek fırsatı" paketleri ve hatta çok çeşitli paket tekliflerine ayrılmış web sayfaları bulunur.

Bu stratejiler perakendecilerin karlarını artırmaya yardımcı olurken, müşterilerinin sorunlarına da katkıda bulunabilir.

Anlık satın alma, şüphesiz bir tüketicinin zihinsel sağlığını etkileyebilir . Utanç ve suçluluk duygularını artırır, bu da kaygı, stres ve depresyona yol açabilir .

Ve dürtüsel satın alma aşırı satın almaya yol açtığında, özellikle de insanlar sahip olmadıkları parayı harcıyorsa, potansiyel olarak daha da ciddidir.