Güneşin sıcak ışınlarının çok fazlasının cildinize ne kadar zararlı olabileceğini duymaya alışkınız. Ancak doğru dengenin ruh halinizi yükselten birçok faydası olabileceğini biliyor muydunuz?

Güneş ışığı ve karanlık, beyninizdeki hormonların salınımını tetikler. Güneş ışığına maruz kalmanın, beynin serotonin adı verilen bir hormon salınımını arttırdığı düşünülmektedir . Serotonin, ruh halini iyileştirmek ve bir kişinin sakin ve odaklanmış hissetmesine yardımcı olmakla ilişkilidir. Geceleri daha karanlık aydınlatma, beyni melatonin adı verilen başka bir hormon üretmesi için tetikler . Bu hormon uyumanıza yardımcı olmaktan sorumludur.

Yeterli güneşe maruz kalmadan, serotonin seviyeleriniz düşebilir. Düşük serotonin seviyeleri, mevsimsel düzende (eskiden mevsimsel duygudurum bozukluğu veya SAD olarak bilinir) daha yüksek bir majör depresyon riski ile ilişkilidir. Bu, değişen mevsimlerin tetiklediği bir depresyon şeklidir.

Azalan güneşe maruz kalma , serotonin seviyelerinizdeki bir düşüşle ilişkilendirilmiştir , bu da mevsimsel desende majör depresyona yol açabilir. Serotoninin ışık kaynaklı etkileri, gözden giren güneş ışığı tarafından tetiklenir. Güneş ışığı retinada serotonin salınımını tetikleyen özel alanlara işaret eder. Bu nedenle, günlerin daha kısa olduğu kış aylarında bu tür bir depresyon yaşama olasılığınız daha yüksektir.

Bu bağlantı nedeniyle, mevsimsel desenli depresyon için ana tedavilerden biri, fototerapi olarak da bilinen ışık tedavisidir . Evde bulundurmak için hafif bir terapi kutusu alabilirsiniz. Kutudan gelen ışık, beyni serotonin yapması için uyaran ve fazla melatonini azaltan doğal güneş ışığını taklit eder.

Güneşlenmek için pek çok iyi neden olsa da, güneş ultraviyole (UV) radyasyonu yayar. UV radyasyonu cilde nüfuz edebilir ve hücre DNA'sına zarar verebilir. Bu cilt kanserine yol açabilir.

Araştırmacılar, güneş ışığından yararlanmak için dışarıda ne kadar kalmanız gerektiğine dair her zaman kesin bir ölçüme sahip değiller. Ancak aşırı miktarda güneşe maruz kalmanın belirlenmesi, cilt tipinize ve güneş ışınlarının ne kadar doğrudan olduğuna bağlıdır.