Bu yıl Avrupa en sıcak yaz mevsimlerinden birini geçirdi. Yaz mevsiminin bu denli kötü geçmesi buzulları haliyle olumsuz etkiledi. Şu sıralar İsviçre buzullarının olduğu bölgede kar yağışları başladı. Buna gerçekten ihtiyaç vardı.

Kilometre olarak bize uzak olsa da bu tip iklim hareketleri küresel ölçekte sonuçlar doğurabiliyor. Bu sebeple Türkiye’de yaşıyor olsak da dünya genelindeki iklim değişikliklerini takip etmeli ve kötü sonuç doğurabilecek olaylara hazırlıklı olmalıyız. Çünkü iklim krizi herkesin bildiği fakat farkında olmadığı bir durum. Evet bilmek ve farkında olmak aynı şey değil. Bir kriz olduğunu biliyoruz fakat bunun için bir farkındalık geliştirebildiğimizi söylemek zor. Hala ozon tabakasının ne demek olduğunu bilmeyenler var.

Artık birçok yerde kar katmanları buzulları yaz sıcaklarından koruyacak kalınlıkta olmuyor. Kışın kar yağdığında ve yazın erimediğinde bu durum buzul kütlesinde katkıda bulunuyor. Bu katmanın azalarak bitmesi buzulların kopmasına ve yok olmasına neden oluyor. Dünya genelinde 1900’lerden bu yana buzulların yavaş yavaş yok olduğu biliniyordu fakat son yıllarda iklimdeki gözle görünür değişiklikler bu durumu biraz hızlandırdı denilebilir.