"Konya Tarım Fuarı" ziyaretçilerine kapılarını açtı! "Konya Tarım Fuarı" ziyaretçilerine kapılarını açtı!

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen safran bitkisi, 20 gün gecikmenin ardından çiçek açmaya başladı. "Dünyanın en pahalı baharatı" olarak bilinen ve kanser başta olmak üzere birçok hastalığa karşı etkili olan safranın, hasadının tamamlanmasının ardından kilosu 250 bin liradan satışa sunulacak.

Gıda, ilaç, kozmetik gibi birçok alanda kullanılan ve "dünyanın en pahalı baharatı" olarak kabul edilen safran, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde olması nedeniyle beklenenden 20 gün geç çiçek açtı. 3.500 yıllık geçmişi olan, Bizans döneminde Batı Anadolu'da ticareti yapılan, Osmanlı döneminde de önemini koruyan ve "dünyanın en pahalı baharatı" olarak anılan safran, ağustos ayında ekilip ekim-kasım aylarında hasat ediliyor. 15 ila 30 santimetre uzunluğa ulaştığında toplanıyor. Safran'ın kilosunun  250 bin TL'ye satılacağı ifade ediliyor. 

Güzel dolu dolu bir safran dönemimiz olacak

Safranbolu Turizm İşletmecileri Derneği (SAFTİD) Başkanı Şebnem Urgancıoğlu Ergüder, gazetecilere yaptığı açıklamada iklim değişikliği nedeniyle safranın geç çiçek açtığını belirterek, şu açıklamalarda bulundu: "Bu demek oluyor ki işte artık 20'sine doğru başladıysa çiçeklenme Kasım'ın 15'ine kadar sürecek. Güzel dolu dolu bir safran dönemimiz olacak." dedi.

Safran Festivali'nin kente çok büyük katkısı olduğunu ifade eden Ergüder, sözlerini şu şekilde sürdürdü:  "Yani safran aldığı coğrafi işaretle hele bu seneki Avrupa işaretinden sonra gerçekten aslında bu kadar yoğun geçmeyen bir dönemi şu anda şehirde yüzde 100'e varan doluluğa getirmemizi sağladı. Biz biraz önce toplantıda da bahsettim. Geçen sene gelen bir sunucumuz için bile bir odayı bulmakta güçlük çektik. Bu da bizim safranla ilgili festivali yaparken ki baştaki hedefimizle ilgili doğru noktaya ulaştığımızı gösteriyor." diye konuştu.