Evet!

Polatlı Postası 2021 yılı itibari ile 65 yaşında.

65 Yıldır.

Neler gördü, neler yaşadı, ne çileler, ne sıkıntılar, ne badireler atlattı. Hep çileye talip oldu. Mücadele azminden hiç vazgeçmedi.

Yılmadı…!

Polatlı’ya yapılan kalıcı iyi hizmetler hep sevinç kaynağı oldu. Kendini Polatlı sevdalısı zannedenler hep konuştular

Ama o sustu…!

Günlük yayın hayatının tüm zorluklarını bünyesinde kabul ederek yayın hayatına aralıksız devam etti.

Aslında tarihe bakacak olursak Polatlı’nın gerçek sevdalısı Polatlı Postasıydı.

65 Yıllık tarihin geçmişi inceleyip geldiğimizde .Tarihte yaşanmışlıkları da analiz etmiş oluruz.

Kurucusu Merhum Ali Celal Şimşek (Allah Rahmet Eylesin, Mekanı Cennet Olsun) Aslen Polatlılı değildir. Hiçbir Polatlının göze alamadığı bir ortamda. Polatlılı arkadaşlarının ,dostlarının teklifini geri çevirmeyerek Polatlı’ya yerleşmiş ve Polatlı Postası Gazetesi kurarak yayın hayatına başlamıştır.

Ali Celal  Şimşek’i tanımadım ve bilmediğim için hiç yorum yapmadan geçmek istedim.

Polatlı Postası yayın hayatına başladıktan sonra Ali Celal Şimşek  hakkın rahmetine kavuşmuştur. Gazetenin kapanmasına gönlü razı gelmeyen eşi Zehra Şimşek (Polatlı’nın Zehra Ablası) kendi mesleği olan hemşirelikten ayrılarak Polatlı Postası’nın başına geçerek yayın hayatına devam etmesini sağlamıştır. 1970’lerden 1990’a kadar geçen süreçte Zehra Abla kadın olmasının getirdiği zorluklarla  gazetecilik yapmaya başlamış, gece gündüz demeden çalışma şartlarının  zor olduğu dönemlerde elinde fotoğraf makinası, daktilonun çalışmadığı sıralarda haberleri tek tek not alarak, bunları kaleme dökerek gazete sayfalarına  günlük haberleri hazırlayıp Polatlı Postası’nı çıkarmayı başarmıştır. Zehra abla çok zorluklar sıkıntılar çekmiştir. Mahkemelerde birçok dava dosyaları ile uğraşmıştır. Bunlara rağmen yılmadan, bıkmadan yıkılmadan mücadelesine devam etmiştir. Geçmiş ile ilgili biraz bilgi, belge bulabilir miyim diye arşivi karıştırırken

Ne tesadüftür ki gözüme 1 Mart 1988 Tarihli gazete gözüme çarptı. Bu tarihli gazete Zehra Ablanın ve Polatlı Postası’nın yaşadığı zorlukları gösteren bir belge niteliğinde.

Evet!

“01.03.1988 tarih!!  dönemin S.H.P (Sosyal Halkı Parti) İlçe Başkanı ve Polatlı Belediyesi eski Başkanı Ahmet Atak (1980 öncesi Polatlı Belediyesi Başkanlığı yapmıştır) Zehra Ablayı tartaklamış” ilginç olan Zehra abla da siyasette solcudur. İşte buradaki en önemli faktör Polatlı Postası’nın sahibi solcu da olsa bir gazeteci olarak S.H.P aleyhinde de haber yapabilme cesaretini göstermektir. Bu olay Zehra ablanın yaşadıklarından sadece biridir.

Bu haberi yazmamın nedenlerinden biri Polatlı Postası geçmişten itibaren siyaset yapmadan yayın hayatına devam etmesidir. Günümüzde siyasilere örnek olmasını istedim. O dönemelerde kimler ugraşmadıki.

Polatlı Postası’nın kapanmasını isteyen, yaşatmak istemeyen birçok kitle vardı. Bunlar 1970 ile 1980 yıllarında sürekli gazete çıkarma teşebbüsünde bulundular. Bunların tek amacı vardı. Polatlı Postası’nı yok etmekti veya Polatlı Postası solcuların gazetesi diyerek Polatlı sağcı olan gazeteleri yayın hayatına kazandırmaktı. Ama ne hikmetse açılan gazetelerin hiçbiri uzun ömürlü olmadı.

Konuya başka bir boyuttan bakarsak Polatlı Postası Kurucusu Ali Celal Şimşek ve Zehra Şimşek Polatlılı değillerdi. Tek hedefleri Polatlı Postası’nı yaşatmaktı başka bir idealleri yoktu. Onların karşısına gazete çıkaranlar ise hepsi Polatlılıydı. Gazetelerin adlarını hatırladığım kadarı ile Bizim Anadolu, Bizim Sakarya, Sakarya v.b isimleri ile gazeteler yayın hayatına başlamış ömürleride çok uzun olmadı  kısa zamanda kapandı.

O dönemde hatırladığım kadarı ile gazetecilik yapmış hayatta olan ağabeylerimizden var. Bize ulaşırlarsa anılarını bu sayfalarda keyifle yazarız ve paylaşırız.

Zehra Abla hiçbir şeyin etkisinde kalmadan Polatlı Postasının yayın hayatına devam etmiştir. 1986 yıllarına gelindiğinde yeni bir genç kuşak olan Hasan Erbay, Hasan Eker, İbrahim Kılıç, Mehmet Tuncer, Adem Kılıç ve ismini hatırlamadığım arkadaş grubu Polatlı Ekspres Gazetesini çıkartarak Polatlı’da gazeteciliğe yeni bir başlangıç ve adım attılar.

Onlar Polatlı Postası’na rakip olmadılar. Zehra Ablaya hep hürmet ettiler saygı gösterdiler ve üstat olarak gördüler.

Zehra Abla’da yaşı epey ilerlemiş olduğu için Polatlı Postası’nı çıkartmakta zorlanmaya başlamıştı. Polatlı Postası’nın yaşamasını ve yayın hayatına devam etmesini istemekteydi. Polatlı Postası onun eşinden kalan tek yadigardı, onun hayatta yaşama anlamıydı. Eşi ali Celal Şimşek’ten almış olduğu Polatlı Postası bayrağını yere düşmesine izin vermeyip yaşamasını istiyordu.

Ve !

Nihai kararını verdi!

Polatlı Ekspres sahibi Hasan Erbay ile görüşüp Polatlı Postasını devredecekti.

Öyle de yaptı.

Artık Polatlı Postası bayrak değişimi yaşanmış yılların solcu olarak bilinen gazetesi sağcıların eline geçmişti. Zehra Abla Polatlı Postası’nı Hasan Erbay’a devrederken tek bir hedefi vardı. Polatlı postasının yaşamasını istemekti. Hasan Erbay’a devrettiğinde tek şartı gazetenin başlığının altında ki kurucu Alı Celal Şimşek ismi, başlığın yanında ki Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü’nün sözlerini kaldırmama şartı vardı. Hasan Erbay’da Zehra Ablaya bu sözü vermiştir. Bu günümüzde halen devam etmektedir.  Zehra Abla gazeteyi devrettikten sonra aslen Erdek’li olduğu için tüm akrabaları da orada olduğundan Erdek’e göç etti. Rahmeti Rahman’a kavuştu. Allah Rahmet eylesin mekanı cennet olsun. Hasan Erbay Polatlı Postası’nı devraldıktan sonra Zehra Ablaya verdiği Sözü tutma adına iki gazeteyi yürütemediği için kendisinin kurucu olduğu Polatlı Ekspres gazetesini kapatmak durumunda kaldı.

1989 yılında Zehra Abladan devraldığı Polatlı Postası’nı 1996 Yılına kadar sürdüren Hasan Erbay Ankara’da iş hayatına başlayınca 1996 yılında Polatlı Postası’nı bizlere Aykut kaya, Metin Özdemir ve Adem Kaplana devrederek Ankara’ya yerleşti.

Hasan Erbay’da bize gazeteyi devrederken tek isteği “ Arkadaşlar benim Zehra ablaya verdiğim bir söz vardır, sizlerden de o sözü tutmanızı istiyorum” dedi.  Aynı şekilde Polatlı Postası Gazetesi’nin başlığının altında yazan “ kurucu Ali Celal Şimşek ismi ve Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü’nün sözlerini kaldırmayın” bizlerde verdiğimiz sözün arkasında duruyoruz.

Evet!

Hasan Abi senden devir aldığım Polatlı Postası bayrağını Metin Özdemir, Adem Kaplan şartları gereği ayrılmış olsalar da ben halen taşımaya devam ediyorum. Aynı zamanda senin Zehra ablaya verdiğin sözü tutmaya devam ediyorum ve bu şekilde devam edecektir. Ali Celal Şimşek ve Zehra ABLA Polatlıya , Polatlı  Postasını kazandırmışlardır. Bizlerde onlara VEFA mızı nu şekilde göstereceğiz.

Zaman o kadar hızlı akıp geçmiş ki ben bile Polatlı Postası’nı devir alalı tam 32 yıl olmuş. Bu süreçte Hasan Erbay ile 7 yıl Adem Kaplan ile 11 yıl ve metin Özdemir ile tam 25 yıl Polatlı Postası’nda çalışmış ve yayın hayatının devamını sağlamışım.

Şimdi yeni bir dönem başlıyor.

İçinde bulunduğumuz şartlar gazetelerin yaşamasını çok zorlaştırdı. Tüm gazeteler Polatlı Postası, Duatepe, İstiklal, Ayrıntı kendi imkanları ile yayın hayatlarına devam edemeyecek duruma geldiler. Bu sıkıntılara daha fazla dayanacak durumları kalmadı. Bizler her şeye rağmen işimizi severek yapıyoruz. Polatlı’mızı seviyoruz. Yok olmaktansa var olmayı tercih ettik.

Duatepe Gazetesi kurucuları Alı Rıza Ovacık ve Tevfik Emre Efe 18 yıllık gazetelerini kapatmayı göze alarak Polatlı Postası bünyesinde birleşmeyi kabul ettiler. Bende Polatlı Postası sahibi Aykut Kaya olarak 65 yıllık tarihe tanıklık eden Hasan Erbay’dan aldığım Polatlı Postası Bayrağını daha ilerilere taşımak adına genç kardeşlerim Ali Rıza Ovacık ve Tevfik Emre Efe ile birlikte Polatlı Postası’na ortak olmalarını istedim.  Fedakarlık yaparak Duatepe gazetesini kapatan kardeşlerim ile daha güçlü gazetecilik yapacağımıza inancım tamdır. Polatlı Postası Gazetesi’ni daha uzun seneler yaşatabileceğime inandım.

Polatlı Postası Gazetesi Nesilden Nesil’e olarak yayın hayatına devam edecektir.