Söz gelimi babanızla yaşadığınız bir sorun patronunuzla yaşadığınız bir sorunla benzer temellere dayanır. Çünkü ikisi de mutlak bir otoritedir.
Ne yazık ki iş yerlerinde insan kaynaklı birçok sorun ortaya çıkabiliyor. Mobbing bu sorunların başında gelmekte ve mobbing sürecinde kişi, çalışma ortamında yöneticileri ya da çalışma arkadaşları tarafından rahatsız edilmekte, bunun sonucunda işe geç gelme, işten kaytarma, işi bırakma, uzun süreli izin alma gibi davranışlara yönelebilmekte.
Günümüzde yıldırma cinsiyet farkı gözetmeksizin tüm iş yerlerinde gerçekleşen bir olgu.Dolayısıyla mobbinge maruz kalma riski herkes için geçerli.
Mobbing kişiler arasında ya da bir grupla kişi arasında herhangi bir konu üzerinde anlaşmazlıkla başlıyor. Bu ilk süreç hemen mobbing olarak algılanmıyor fakat daha sonra psikolojik saldırılar geliyor ve mobbing başlıyor.
Mobbingin etkilerinin insanın kişilik ve yetişme özelliklerine göre çeşitlendiği söyleniyor. Ancak genellikle travma sonrası stres bozukluğu , anksiyete bozukluğu ,depresyon tanıları ile değerlendiriliyor. Özellikle iş yaşantısının dışındaki hayatta da devamlı işe ait düşüncelerle meşgul olma kişinin aile ve sosyal ilişkilerinde bozulmalara yol açabilmekte.
Mobbinge uğrayanların genellikle mücadele etmeyi tercih etmedikleri görülmektedir. Çok az mağdur yasal haklarını koruma yolunu seçiyor.
Mobbing en çok eğitim ve sağlık alanındaki şirketlerde görülüyor.
Mobbing uygulayanlar ise özdeğerleriyle sorunu olan kişiler. Bu sorunun kendinde yarattığı güvensizliği ,kıskançlık kompleksini saklamak için giriştiği çabalar kişide aşırı kontrolcü, alıngan, kavgacı ve iktidar hastası bir tavır yaratıyor.