Acıbadem Kayseri Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmethan Turan, her yıl 24 Mart'ta kutlanan “Dünya Tüberküloz Günü” kapsamında tüberküloz hastalığı hakkında önemli bilgileri paylaştı. Dr. Turan, tüberkülozun vücuttaki çeşitli organlarda enfeksiyon oluşturabilen bir hastalık olduğunu vurguladı.

Dr. Turan, “Tüberküloz, bakterinin vücutta yapmış olduğu enfeksiyonun genel tanımıdır. Tüberküloz, vücutta birçok organda, akciğerde, kemiklerde, böbreklerde, beyinde ve aklınıza gelebilecek her yerde bir enfeksiyon oluşturabilir. Tüberkülozun seyri tuttuğu organa göre değişiklik gösterebilir. Biz akciğerleri tuttuğunu varsayarak, en sık belirtilerini öksürük daha sonra balgam, kanlı balgam, gece terlemesi, kilo kaybı, halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık olarak sayabiliriz. Bu belirtiler gün içerisinde haftalar içerisinde gitgide ağırlaşır ve daha da derinleşir. Bu tarz belirtilerden birisinin uzun süre olması durumunda tüberküloz mutlaka akla gelmelidir” ifadelerini kullandı.  Tüberküloz hastalığının kalıtsal değil ‘bulaşıcı’ olduğunu vurgulayan Dr.Turan hastaların öksürme ve hapşırmaları esnasında etrafa saçtıkları verem mikroplarının sağlam kişiler tarafından solunması ile bulaştığını, bununla birlikte hastaların ilaç tedavisi ile sağlığına kavuşabileceğini belirtti. 

Uzmanindan Uyari

Laktozsuz sütün bilinmeyen faydalarını duyunca şaşıracaksınız! İşte laktozsuz sütün faydaları Laktozsuz sütün bilinmeyen faydalarını duyunca şaşıracaksınız! İşte laktozsuz sütün faydaları

İLAÇ TEDAVİSİ VURGUSU 

Tedavi edilmeyen tüberküloz hastalığının ölümcül olduğunu vurgulayan Dr. Turan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Tedavi edilmeyen aktif verem hastalığı genellikle akciğerleri etkiler, ancak kan dolaşımına geçmesi durumunda damar yoluyla böbrekler, omurga ve beyin gibi vücudun diğer organlarına da yayılabilir ve enfekte olan organa göre farklı belirti ve semptomlar ortaya çıkabilir” diye konuştu. Tüberküloz bir bakteri olduğu için antimikrobik tedavi uyguladıklarına değinen Dr. Turan bu hastalıkta 4’lü tedaviler, bazen dirençli ve daha ağır tedaviler gibi çeşitli tedavi protokolleri tercih edilebileceğini ifade etti. Tedavi sürecinde Verem Savaş Dispanserleri’nin rolüne değinen Dr. Turan “Verem savaşın bağlı olduğu kurumlarca üretilen doğrudan gözetimli tedavi adı altında hastanın evine kadar ilaçların temin edildiği bir sistem var. Bu sistemle hasta hiçbir şekilde reçete ve diğer şeylere karışmadan her gün tedavisi hastaya temin ediliyor” ifadelerini kullandı. 

İHA