Covid-19'un aşısını üreten biyoteknoloji şirketi BioNTech'in kurucularından Uğur Şahin, kansere karşı ilk bireysel mRNA bazlı aşıların 2030'dan önce onaylanabileceğini açıkladı. Koronavirüs aşısının yanı sıra kanserle mücadelede de öncü olan BionTech'in kurucusu Uğur Şahin, şirketin kanser üzerindeki çalışmalarına dair bilgiler verdi.

Şahin, Bild am Sonntag'a verdiği röportajda kanser tedavisiyle ilgili planları paylaştı. "Hedefimiz, 2025 ile 2029 yılları arasında çeşitli terapötik yöntemler için önemli verilere ulaşmak" diyen Şahin, kansere karşı kişiselleştirilmiş ilk mRNA bazlı aşıların 2030'dan önce onaylanabileceğini umduğunu belirtti.

UĞUR  ŞAHİN

Yılda On Binlerce Hastaya Uygulanabilir

Haberde aktarıldığına göre, Şahin, "Hastadan kan ve tümör örneği alıyoruz ve dört hafta içinde kişiye özel aşıyı üretiyoruz. Ve ideal olarak yılda sadece 100 değil, on binlerce hastaya uygulanabilir" şeklinde konuştu. Ekim ayında şirket, mRNA bazlı kanser aşısı ve CAR T hücresi terapisinin birleşimine dair ilk klinik çalışmanın sonuçlarını duyurmuştu. Pratikte tüm hastalarda tümör büyümesinin durduğu ve üçte ikisinde küçüldüğü gözlendi.

Uzmanlar uyarıyor: Çocuklarda teknoloji bağımlılığına dikkat! Uzmanlar uyarıyor: Çocuklarda teknoloji bağımlılığına dikkat!

Şahin, "Bu yaklaşım, bağışıklık sistemini özel savaşçılardan oluşan bir orduyla tümörü özel olarak tespit edip yok etmeye zorlama potansiyeline sahip" şeklinde konuştu. Uğur Şahin, "Tümör daha küçükse immünoterapiyle başlayıp kalan kanser hücrelerini tedavi edebilirsiniz. Gelecekteki strateji, farklı yaklaşımların kombinasyon terapisi" diyerek sözlerini tamamladı. Aynı zamanda Şahin, tedavilerin ve ilaçların onay süreçlerine yönelik eleştirilerde bulundu. Alman basınına verdiği röportajda "İlaçların hastalara daha hızlı ulaşması gerekiyor. Şu anda uzun bekleme süreleri ve karmaşık süreçler var. Bu nedenle, geliştirmenin başlangıcından klinik testlerin çeşitli aşamalarına kadar sürecin optimize edilmesi gerekiyor" ifadelerine yer verdi