Geçen yıl Mayıs ayında beklenen ‘bahar’ biraz gecikmeli de olsa geldi. 31 Mart yerel seçimlerinde yurttaşların yüzde 78,11’i sandık başına gitti. Geçip giden seçimlere bakılınca en düşük katılım bu seçimdeydi. 14 Mayıs'ta düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda katılım oranı yüzde 87,04 olarak gerçekleşirken, 28 Mayıs'ta yapılan ikinci turda bu oran yüzde 85,71 olarak kaydedilmişti.  

Pazar günü gerçekleşen yerel seçimlerde Türkiye siyasi haritası baştan aşağı değişti. Ana muhalefet partisi CHP seçimlerde birinci parti olarak çıktı. AK Parti ise ikinci sırada kaldı. Seçiminde en sürprizli parti ise YRP oldu.  

Üç büyükşehir İstanbul, Ankara ve İzmir’de CHP 2019’da olduğu gibi ipi göğüsledi, oylarını artırdı. CHP toplamda 11 olan büyükşehir sayısını 14’e çıkardı. İl belediyesi sayısı da 21 oldu. Il belediye sayısının toplamı da 35’e yükseldi.  

Cumhuriyet'in kurucu partisi olduğunun ispatı!

7 il çok uzun bir aranın ardından CHP’li oldu. Bu iller hangileri;  Manisa, Afyonkarahisar, Kırıkkale, Kilis, Kütahya, Uşak ve Zonguldak. 

Elde ettiği kazanımlarla CHP, Cumhuriyet’in 100’üncü yılında kurucu parti olduğunu ispat etti.  

1977 yılından sonra ilkler yaşandı, Amasya, Bartın, Giresun ve Kastamonu'yu 1977'den bu yana ilk kez CHP kazanmış oldu.

İttifaksız CHP, yerel seçimlerden birinci parti çıktı, Türkiye genelinde CHP'nin oy oranı yüzde 37.8 olarak kaydedilirken, AK Parti yüzde 35.5, Yeniden Refah Partisi yüzde 6.2, DEM Parti yüzde 5.7, MHP yüzde 5 ve İYİ Parti ise yüzde 3.8 oy aldı. 

Ankara’da büyük dönüşüm! 

Gelelim Başkent Ankara’ya.... Ankara’da da CHP resmen kentin siyasi haritasını ters düz etti. Başkent Ankara 31 Mart 2024 yerel seçimleriyle birlikte siyasi bir dönüşüm yaşadı. Bu seçimler, Ankara'nın yerel yönetimlerinde önemli değişikliklere sebep oldu ve şehrin siyasi haritasını yeniden şekillendirdi. 

2019 yılında AK Parti hegemonyasından kenti Mansur Yavaş’la kurtaran CHP, 2024’te bayrağı daha ileri taşıdı. Mansur Yavaş, oyların yaklaşık yüzde 60,35'inü alarak zaferini ilan etti. 31,69 oranında oy alan AKP Adayı Turgut Altınok’u yerle yeksan etti denebilir...  

Bunun yanında Altınok’un başkanı olduğu, AKP’li belediye de bu seçimlerde CHP’ye geçti. Peki başka neler neler oldu? 

Ankara'da CHP seçimlerde 16 ilçede zafer elde etti. 2019’da 25 ilçeden sadece 3 belediye CHP’li iken bugün bu sayı 16 oldu. Çankaya, Yenimahalle, Elmadağ'ın yanına Beypazarı, Nallıhan, Ayaş, Polatlı, Haymana, Keçiören, Gölbaşı, Mamak, Etimesgut, Şereflioçhisar, Kahramankazan, Kalecik ve Güdül eklendi.

Etimesgut’ta Behzat Ç. mutluluğu! 

Tiyatro oyuncusu, sanatçı Erdal Beşikçioğlu’nun, Etimesgut Belediyesi başkan adaylığı büyük ses getirmişti. Behzat Ç. karakteriyle Ankara’nın bağrına bastığı Beşikçioğlu’nun zaferi bir tek Ankara’daki hayranlarını değil tüm ülkedeki hayranlarını sevindirdi.  

Polatlı’da MHP’li Başkan CHP’ye geçince... 

Seçimlerde hiç olmayacak denebilecek bir şey yaşandı. AK Parti-MHP yani Cumhur ittifakının adayı olup 2 dönemdir Polatlı’da belediye başkanlığı koltuğunda oturan Mürsel Yıldızkaya yeniden aday gösterilmeyince siyasi bir manevrayla CHP’nin adayı oldu. Seçimlere CHP’den giren Mürsel Yıldızkaya, 47,9 oy oranıyla sandıktan birinci çıktı. Cumhur ittifakı adayı Levent Çağlancı ise 37,97 oy oranıyla seçimi ikinci sırada bitirdi. 

Böylece Polatlı’da CHP uzun yıllar sonra yeniden iktidar olurken, Yıldızkaya’da ilçede 3. kez başkanlık koltuğuna oturan ilk başkan oldu. Ayrıca 2 dönem muhalefet ettiği partiden aday olup, seçilerek başkanlık koltuğuna oturan kişi olarak da tarihe geçti.  

Haymana’da büyük değişim 

Haymana’da 2009 yılındaki yerel seçimlerde AK Parti’den başkanlık koltuğuna oturan isim Özdemir Turgut, 2024 yılında görevine veda etti.  

Haymana da CHP’li bir belediye oldu, tercihini Levent Koç’tan yana kullandı.  

Demokrasi mücadelesi! 

Türkiye en son mayıs ayında gerçekleşen genel seçimler 2 turda gerçekleşmiş, gergin bir atmosferde AK Parti iktidarının galibiyetiyle sonuçlanmıştı. Değişimden yana olanlar 3 büyükşehrin ana muhalefet partisinde olmasından da feyz alarak bir iktidar değişikliği olacağı umuduna sıkı sıkıya bağlanmıştı. Bu anlamda seçim sonuçları bir hayal kırıklığı yaşatmıştı...  

31 Mart yerel seçimlerinde genel olarak atmosfer mayıs seçimlerine oranla daha sakin ilerledi. CHP ittifaksız bir seçim süreci yürüttü. Doğu ve Güneydoğu illlerinde taşımalı seçmen gerçeği bölge halkının iradesine yönelik bir hak gaspıydı. Ancak buna rağmen DEM Parti 10 ilde üstünlük sağladı. 3 büyükşehir, 7 il, 65 ilçe ve 10 beldede başarı sağladı.  

Yerel seçimlerde AK Parti ile ittifak kurmayan YRP ise şaşırtıcı sonuçlar elde etti. Seçimden üçüncü parti olarak çıktı. 1 büyükşehir 2 il 69 ilçe ve beldede başarı kazandı. Şanlıurfa büyükşehir belediyesi AKP’den YRP’ye geçti.  

YRP 1'i büyükşehir, 1 il, 39 ilçe ve 19 belde kazanarak toplamda 60 belediyeyi kazanmayı başardı.  

Demokrasi olmazsa olmaz! Halk iradesi her şeyin üstündedir. Dilerim ki bundan sonraki süreçte kayyım atamalarının, baskıların olmadığı bir süreç yaşanır... Yerel seçim sonuçları Türkiye siyasi haritasında büyük bir değişime neden olmasıyla halk iradesinin gücünü demokrasinin önemini vurgular niteliktedir... Hayırlı uğurlu olsun!