Bugün 14 Mart Tıp Bayramı… Özellikle geride bıraktığımız 2 yıl boyunca yaşadığımız ve halen içinde bulunduğumuz pandemi döneminde sağlık çalışanlarımızın kıymetini birçoğumuz daha iyi anladı. Tıp alanı yoğun emek ve uzun zaman süren eğitim süreçleri bilinir. Çünkü ana unsur insan hayatıdır.

Tıp, bilim ve toplum arasındaki boşluğu doldurur. Gerçekten de, bilimsel bilginin insan sağlığına uygulanması, klinik uygulamanın çok önemli bir yönüdür. Doktorlar, bu bilimsel anlayışın ifade edildiği önemli bir aracıdır. Ancak tıp, hastalık hakkındaki bilgilerimizin toplamından daha fazlasıdır. Tıp, genellikle olağanüstü korku, endişe ve şüphe anlarında insanların deneyimleri, duyguları ve yorumlarıyla ilgilidir. Bu son derece hassas durumda, halkın doktorlara duyduğu güvenin temelinde tıbbi profesyonellik yatmaktadır.

Tarihçesi…

İnsan sağlığının daha iyi koşullarda sağlık çerçevesi içerisinde devamlılığını sağlayan doktorlarımızın günü olan 14 Mart Tıp Bayramı, Osmanlı’da ilk kez 14 Mart 1827 yılında 2.Mahmut döneminde hekimbaşı olan Mustafa Behçet tarafından bir öneri olarak sunulmuştur.

Bu öneri neticesinde o zamanın hekimleri için bir cerrahhane tahsil edilmesi istenmiştir. Öneri kabul edildikten sonra Tulumbacıbaşı Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adı ile onay alarak Osmanlı Devleti’nde ilk olarak cerrahi müdahale eğitimi verilecek bir okul kurulmuştur.
Modern çağımızda ameliyathane olarak bilinen o zamanın cerrahhanesi büyük başarılara imza atmıştır. Uzun yıllar boyunca sadece Osmanlı’da Cerrahhane’nin 14 Mart, yani kuruluş yılından ibaret olmuştur.

Türkiye’de ilk tıp bayramı kutlamasına, 1919 yıllarında rastlanır. İşgal altında kalan İstanbul’u protesto eden Hikmet Boran ve arkadaşlarının öncülüğünde bir eylem başlatılmıştır. O günden bu güne 14 Mart günü, tıp bayramı olarak kutlanılmaktadır. Tıp bayramı kutlamaları 1929 ve 1937 yılları arasında 12 Mayıs tarihinde kutlansa da daha sonraları tekrar 14 Mart gününe çevrilmiştir.

Tüm sağlık çalışanlarımızın 14 Mart Tıp Bayramı Kutlu Olsun…

'