Dünya genelinde milyarlarca insanın temel gıdası olan pirinç, sağlığı tehdit eden görünmez bir tehlike barındırıyor: arsenik. İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Aysun Sağlam, pirincin doğal yapısı gereği toprak ve sudaki arseniği emerek tanelerine taşıdığını ve bu durumun ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini açıkladı.

Topraktaki doğal arsenik yetmiyormuş gibi, insan faaliyetleriyle miktar daha da artıyor” diyen Dr. Sağlam, madencilik, fosil yakıt kullanımı ve sanayi atıklarının arsenik oranlarını katladığına dikkat çekti. Özellikle sulak alanlarda yetişen pirinç, diğer tahıllara göre çok daha fazla arsenik biriktirme eğiliminde.

Sadece kadınların girebildiği “muhafazakâr gece kulübü” tartışma yarattı Sadece kadınların girebildiği “muhafazakâr gece kulübü” tartışma yarattı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ RİSKİ ARTIRIYOR

Bilimsel araştırmalara göre, iklim değişikliği de bu tehlikeyi büyütüyor. ABD’de yapılan çalışmalar, sıcaklıkların artması ve atmosferdeki karbondioksit seviyesinin yükselmesiyle, arseniğin pirince geçiş hızının arttığını ortaya koyuyor. Bu da gelecekte hem üreticileri hem tüketicileri bekleyen daha büyük bir sağlık tehdidi anlamına geliyor.

Arsenik maruziyetinin etkileri yalnızca mide ağrısı veya kusmayla sınırlı değil. Dr. Sağlam, uzun vadede akciğer, karaciğer, böbrek ve mesane kanseri, ayrıca kalp-damar hastalıkları, diyabet ve bağışıklık bozuklukları gibi ağır sonuçlarla karşılaşılabileceğini vurguluyor.

Tüketicilerin pirinç tüketimini sınırlayarak riskleri azaltabileceğini belirten Dr. Sağlam, esas çözümün üretim süreçlerinde olduğunu ifade ediyor.

Kaynak: İHA