Dünya genelinde obezite artışı çok ciddi boyutlara ulaşırken Türkiye'de de durumların iç açıcı olmadığı Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ortaya çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre her 5 kişiden 1'i obezite sorunuyla mücadele ediyor. Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan Medicana Konya Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Bilal Toka, obezitenin yaygınlaşmasının sebebini sedanter (hareketsiz) yaşam tarzı ve hazır gıdaların fazla tüketimi olarak açıkladı.

Uzmanlardan Dikkat Çeken Uyarı Türkiye’de Her 5 Kişiden 1’I Obez1

TÜRKİYE, AVRUPA'NIN EN OBEZ ÜLKESİ 

Doç. Dr. Bilal Toka, obezitenin sadece fiziksel değil, aynı zamanda sağlık açısından da ciddi riskler taşıdığını vurgulayarak, "Obezite, birçok hastalığa davetiye çıkarabilir. Özellikle kalp hastalıkları, tip 2 diyabet, hipertansiyon gibi sağlık sorunları obezitenin etkileri arasında yer alıyor" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin Avrupa ülkeri arasındaki en obez konumda olması ise Dünya Sağlık Örgütü'nün 2024 verilerine göre kanıtlandı. Avrupa'nın en obez ülkesi konumunda bulunan Türkiye'de Doç. Dr. Toka, sağlıklı bir yaşam için obezitenin tedavisinde ilk adımın diyet ve egzersizle desteklenen yaşam tarzı değişikliği olduğunu belirtti. Ayrıca ilaçlar, endoskopik ve cerrahi tedavilerin de uygun vakalarda kullanılabileceğini ifade etti.

Horlama sorunu yaşayanlar müjde: Cerrahi işlem olmadan tedavi edilebilecek Horlama sorunu yaşayanlar müjde: Cerrahi işlem olmadan tedavi edilebilecek

Son yıllarda teknolojideki gelişmelerin obezitenin yönetimi ve tedavisi konusunda önemli kolaylıklar sağladığını dile getiren Doç. Dr. Bilal Toka, endoskopik tedavilerin giderek daha fazla popülerlik kazandığını ve cerrahi müdahale gerektirmeyen tedavi seçeneklerinin de bulunduğunu belirtti. 

İHA