Emekli maaşlarına ilişkin olarak AB İstatistik Ofisi'nin verilerine göre, Türkiye'nin yüzde 6,1'lik oranı ile diğer Avrupa ülkelerinin gerisinde olduğu görülüyor. İtalya'nın yanı sıra Yunanistan, Avusturya ve Fransa gibi ülkeler, emekli maaşlarının GSYH'ye oranında daha yüksek bir performans sergilemektedir.

Sosyal koruma harcamalarında da benzer bir tablo ortaya çıkıyor. Türkiye, 2021 yılında sosyal koruma harcamalarının GSYH'ye oranında Avrupa'da son sıradaki ülke konumunda bulunuyor. Eurostat verilerine göre, Türkiye'nin yüzde 10,7'lik oranı, AB ortalaması olan yüzde 28,7'nin oldukça altında. Fransa, yüzde 33,4'lük oranla bu alanda liderliği sürdürürken, Türkiye'nin sosyal koruma harcamalarında daha fazla kaynak ayrılması gerektiği görülmekte.

TÜİK verilerine göre, 2021 yılında sosyal koruma yardımlarının GSYH içindeki payı yüzde 10,7 olarak kaydedildi. Emekli/yaşlılara yapılan harcamaların yüzde 4,9'luk payıyla bu alandaki harcamaların önemli bir kısmını oluşturuyor. Hastalık/sağlık bakımı yüzde 3,3 ve dul/yetim yardımları yüzde 1,2 ile sıralanıyor.

Sosyal koruma gelirlerinin yüzde 38,0'unu devlet katkıları, yüzde 30,6'sını işveren sosyal katkıları ve yüzde 25,9'unu bireylerin yaptığı sosyal katkılar oluşturuyor. Ancak, sosyal koruma yardımlarının payı, 2020'de yüzde 12,8 iken 2022'de yüzde 8,2'ye gerileyerek dikkat çeken bir düşüş yaşanmış durumda.

Türkiye'nin emekli maaşları ve sosyal koruma harcamalarındaki bu sıralamadaki konumu, gelecekteki politika tercihleri ve sosyal refah politikalarının şekillenmesi açısından önemli bir gösterge olarak değerlendirilebilir.