ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve Avrupalı liderlerle Beyaz Saray’da gerçekleştireceği önemli zirve öncesinde sosyal medya üzerinden dikkat çekici açıklamalarda bulundu.
"BU KRİZİ SONLANDIRACAĞIM"
Trump, Rusya-Ukrayna Savaşı’nı sona erdirmek konusunda kararlı olduğunu vurgulayarak, geçmişte büyük çatışmaları sonlandırma konusundaki tecrübelerine dikkat çekti.
Trump açıklamasında, “Altı ay içinde biri nükleer felaketle sonuçlanma riski taşıyan altı savaşı bitirdim. Şimdi de bu savaşı sona erdirmek için buradayım. Benim başkanlığım döneminde bu savaş asla başlamazdı. Eleştirmenlerim ne derse desin, bu krizi sonlandıracağım” ifadelerini kullandı.
Eski ABD Başkanı Joe Biden’a da eleştiriler yönelten Trump, savaşın onun yönetiminde başladığını belirterek, Biden’ın politikalarının çatışmayı körüklediğini savundu. Wall Street Journal gibi medya kuruluşlarını da hedef alan Trump, kendisine yol göstermeye çalışanların durumu daha da karmaşık hale getirdiğini dile getirdi.
KRİTİK GÖRÜŞMEYE ZİRVE KATILIM
Washington’daki görüşmede, Ukrayna lideri Zelenskiy’ye ek olarak İngiltere Başbakanı Keith Starmer, Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in de yer alması bekleniyor.