Sakarya ve Kocaeli gibi önemli kentlerin su kaynağı olan Sapanca Gölü'nde su seviyesi hızla düşmeye devam ediyor. Uzmanlar, su seviyesinin düşmesinin sadece iklim değişikliğiyle ilgili olmadığını aynı zamanda kontrolsüz kentleşme, sanayileşme ve yanlış su yönetimiyle de ilgili olduğunu belirtti.
DOĞAL DENGE BOZULUYOR
Cumhuriyet gazetesine açıklama yapan Kuzey Ormanları Araştırma Derneği Sözcüsü Başar Alipaşa, Sapanca Gölü'nün geri dönülemez bir kuruma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı. Alipaşa'ya göre, göl çevresindeki yoğun kentleşme, TEM otoyolu hattı boyunca hızla yayılan sanayi bölgeleri ve plansız turizm tesisleri, göl çevresindeki doğal dengeye zarar veriyor.
Alipaşa, gölün kuzey kıyılarındaki koruma bantlarının yetersiz olduğunu ve güney kıyısının rant odaklı turizm baskısı altında olduğunu ifade ederek, "Sakarya kentsel alanı göle doğru sarkarken, güney kıyısı ise turizm tesislerinin yoğunluğu altında. Bu durum gölün doğal direncini kırıyor" dedi.