Temmuz 2022'de Gana , Ebola'ya neden olan virüsle aynı aileden oldukça bulaşıcı bir hastalık olan ölümcül Marburg virüsünün ilk iki vakasını doğruladı .
Marburg virüsü, daha önce Marburg hemorajik ateşi olarak bilinen Marburg Virüs Hastalığına (MVD) neden olur. Ebola virüsü ile aynı aileye ait olan virüs, insanlarda ortalama vaka ölüm oranı %50 civarında olan ciddi viral hemorajik ateşe neden olur. Virüs suşu ve vaka yönetimine bağlı olarak farklı salgınlarda %24 ile %88 arasında değişmiştir .

İlk olarak 1967'de Almanya'da Marburg adlı bir kasabada ve Belgrad, Yugoslavya'da (şimdi Sırbistan) rapor edildi. Her iki şehirde de eş zamanlı salgınlar yaşandı. Marburg'daki laboratuvar çalışmaları için Uganda'dan ithal edilen maymunlardan geldi. Laboratuvar personeli, maymunların materyalleri (kan, doku ve hücreler) ile çalışmaları sonucunda enfekte oldu. Bu salgınlarla ilişkili 31 vakadan yedi kişi öldü.

İlk salgınlardan sonra, dünyanın farklı yerlerinde başka vakalar bildirilmiştir. Çoğu Afrika'daydı - Uganda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Kenya, Güney Afrika ve daha yakın zamanda Gine ve Gana'da. Serolojik çalışmalar , Nijerya'da geçmiş Marburg virüsü enfeksiyonunun kanıtlarını da ortaya çıkardı.

Virüsün konakçısı veya rezervuarı kesin olarak tanımlanmasa da, virüs meyve yarasaları ile ilişkilendirilmiştir . 2008'de Uganda'da Rousettus yarasa kolonilerinin yaşadığı bir mağarayı ziyaret eden gezginlerde iki bağımsız vaka bildirildi.

Nasıl yayılır?
Enfekte bir konakçının veya rezervuarın materyalleri (sıvılar, kan, dokular ve hücreler) ile temas yoluyla yayılır. Uganda'dan Marburg'a ithal edilen maymunlar söz konusu olduğunda, laboratuvar personeli açıkça maymunların dokuları ve kanlarıyla temas yoluyla enfekte olmuştur.

Ayrıca enfekte kişilerin kanı, salgıları, organları veya diğer vücut sıvıları ve yüzeyler ve malzemelerle doğrudan temas (kırık deri veya mukoza zarları yoluyla) yoluyla insandan insana bulaş olabilir. Bu, yatak takımları ve bu sıvılarla kirlenmiş giysiler gibi malzemeleri içerir.

Ama bilmediğimiz çok şey var. Örneğin mağaralarda yarasa pisliği ile temasın insanlarda enfeksiyona neden olup olmadığı.

Semptomlar neler? Ve ne kadar kötü olabilirler?
2 ila 21 günlük bir kuluçka döneminden sonra, ateş, titreme, baş ağrısı ve miyalji ile kendini gösteren ani bir hastalık başlangıcı olur.

Semptomların başlamasından yaklaşık beşinci gün civarında, gövdede (göğüs, sırt, mide) en belirgin olan makülopapüler döküntü ortaya çıkabilir . Bulantı, kusma, göğüs ağrısı, boğaz ağrısı, karın ağrısı ve ishal görülebilir. Semptomlar giderek daha şiddetli hale gelir ve sarılık, pankreas iltihabı, şiddetli kilo kaybı, deliryum, şok, karaciğer yetmezliği, yoğun kanama ve çoklu organ fonksiyon bozukluğunu içerebilir.

Ölüm oranı %50 civarındadır ve %88 kadar yüksek veya %20 kadar düşük olabilir.

Bu bize bunun oldukça ciddi bir enfeksiyon olduğunu söylüyor. Gana'da enfekte olan iki kişinin ikisi de öldü.