Vladimir Putin, Ukrayna'yı işgal etmeyi haklı çıkarmak için Rusya'yı emperyal büyüklük konusundaki haklı iddiasını yeniden öne süren hegemonik bir güç olarak resmetti. Yine de işgalden önce bile, Rusya'nın ekonomik yetenekleri bir imparatorluğu ayakta tutabilecek durumda değildi.

Şimdi, düşen Rus rublesi karşısında yabancı yaptırımların hakim olmasıyla birlikte , Rusya'nın ekonomik konumu daha da düştü.

Putin, Sovyetler Birliği'nin kaotik dağılması ve Rusya'nın borcunu ödeyemediği ve sabit döviz kurunu terk ettiği 1998 mali krizinin ardından cumhurbaşkanı seçildi .

O zamanlar, Rusya'nın piyasa değeri GSYİH'sı 210 milyar ABD doları seviyesinde dibe vurmuştu ve bu da onu Avusturya'nın ardından dünyanın 24. en büyük ekonomisi haline getirdi .

Putin , güçlü ekonomik büyüme sağlama yeteneğine dayanarak Rus halkıyla gayri resmi bir sosyal sözleşme kurdu. Putin'in yönetimi altında ve 21. yüzyıla kadar uzayacak bir emtia fiyatları süper döngüsüyle desteklenen Rusya'nın piyasa döviz kurlarındaki GSYİH'sı on kat arttı ve Rusya'yı küresel alaka düzeyine geri döndürdü ve orta sınıfına satın alma gücü sağladı.

Bununla birlikte, Rusya araştırmacıları , 2013'teki zirveden Rusya ekonomisi düşmeye başladığında, Putin'in Rusya'nın “ büyük güç ” statüsünü yeniden tesis etmek için dış politika eylemleri yoluyla yönetmek için yeni meşruiyet aradığını savundu . Bu çabalar, 2014 yılında Kırım'ın ilhakı ile özetlenmiştir.

Rusya'nın 2013 ve 2020 yılları arasında değerinin üçte birini kaybettiği piyasa oranlı GSYİH'nın arka planında Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, Putin'in ekonomik performanstan ziyade “büyük güç statüsünden” meşruiyet arama stratejisinin iki katına çıktığını temsil ediyor.

Yine de Batı'nın amansız mali ve ekonomik yaptırımları, Rusya'nın ekonomik çöküşünü yalnızca hızlandırdı .