Ergenlik dönemi, her insanın belli bir yaş evresinde yaşadığı bir dönemdir.

Gelişim süreçlerinden biri olan ergenlik dönemi 15-25 yaş arası bireylerin kendilerini tanıdığı, geliştiği bir dönemdir.

Ergenlik döneminde olan birey bu dönemde vücudunun büyümesi ve gelişmesiyle bedensel gelişimlerinin farkında olurlar. Cinsiyetlerinin farkında olmaya başlarlar.

Bu dönemde olan bireylerin artık duygusal değişimi de dikkat çeker. Hayatlarında olan bir takım duygular ve çevreleriyle olan yaşanmışlıklarıyla değişim gösterirler.

Duygularını en yüksek seviyede yaşarlar. Öfkelerini çok çabuk belli eder, duygusallıklarını gizleyemezler. Korku, heyecan, stres gibi duygularının yoğunlaştığı bir dönem olur.

Bedensel ve duygusal çevresi değiştiği gibi sosyal çevresi de değişir.

Artık büyüdüklerini bildikleri için gelecek kaygıları ortaya çıkar ve hayatlarının ileriki dönemlerinde ne yapıp yapamayacaklarını kafalarında belirlemeye başlarlar. Bu kaygı bazı bireylerde sorun yaratır ve ebeveyne çocuğunun hayatını anlaması ve yanında olması gerekir.

Bu dönemdeki bireyleri arkadaş çevresi de bir o kadar önemli bir faktördür. Kendi yaş grubundan arkadaşlar edinmelidir. Çünkü bu dönemdeki arkadaşlar hayatlarını oldukça şekillendirir ve o kişiye yön verir. Arkadaşlarla yapılan etkinlikler, onlarla aynı giyilen giyim tarzı, bir süre sonra düşünce yapıları bile aynı olmaya başlayacaktır. Ne kadar iyi dostluklar kazanılırsa o arkadaşlar her zaman birbirlerinin yanında olur ve birbirlerine yön verirler.

Ergenlik döneminde olan bireyin ebeveynlerinin de çocuklarının bu döneminde geleceğine dair bir ışık olmalıdır. Çocuklarını dinleyip onlarla aktiviteler yapmalıdır. Eğer çocuklarının bu dönemlerinde yanında olmaz çocuklarını dinlemez iseler, o çocuk sessizleşir, içe kapanır ya da öfkeli bir bireye dönüşür.

Ebeveynler çocuklarıyla bu dönemde yapılan hatalarda yalnız konuşmalılardır.  Yaptıkları hatalar karşısında çocuğuna ceza vermemelidir. Bu gerçekleşirse eğer çocuk hep yanlış şeyler yapar ve yalana başvurur. Böylelikle de aile arasında birbirlerine karşı güvensizlik oluşur.

Her iki tarafta birbirlerine saygı duymalılar ve ne hissediyorlarsa bunu birbirleriyle paylaşmalılardır. Birbirlerini dinlememe halinde kavgalar artar ve huzursuzluk doğar.

Bu dönemde dijital ortamdan öğrenilen bilgilerde önemlidir. Çok fazla vakit geçirmeyerek öğretici, eğlendirici içerikler tercih etmelidir.

Sağlıklı ilişkiler, bireyin değer görmesi ve göstermesi olumlu sonuçlar doğurur.

'

'

'

'