Çoğu kişilerde olan sorunlardan biri de utangaçlıktır. Utangaçlık herkeste vardır ve bu normal bir durumdur. Fakat bazı kişilerde oluşan bu utangaçlık pek normal seviyede olmayabilir. Bu kişilerde ise utangaçlık seviyesi kişilerin endişeli ve korku halinde olmasına neden olur. Özellikle karşılıklı iletişimlerde bu büyük sıkıntı yaratır.
Utangaçlık kişinin çevresinden ve kendisinden kaynaklanan bir sorundur. Utangaçlık nedeniyle kişinin iş hayatı ve sosyal hayatı olumsuz yönde etkilenir. Kişinin insan içine çıkınca kendisine güveni yoktur ya da geçmişten gelen bir travma ile insan ilişkiler sağlam olmayıp utangaçlık ortaya çıkabilir.
Yaşadıkları sorunların ve hataların travmaları altında ezilerek aynı şeyleri tekrardan yaşama korkusu içine girebilirler. Bu yüzden çevresinde ki kişilerle konuşamayarak içine kapanırlar ve utangaçlıkları ortaya çıkar. Utangaçlıkları yüzünden kişi düşüncelerini ve hissettiklerini rahatça dile getiremez ve bununla ilgili karşılıklı bir iletişim kuramaz.
Büyüdüğü aile, çevresindeki insanlar, iş hayatındaki insanlar, toplumsal ve kültürel olarakta kişinin utangaç olmasında en önemli konulardan biridir. Çocukluk zamanından itibaren ne kadar çok eleştiri alırsa bir çocuk utangaçlık duygusu bütün bünyesini kaplar.
Küçükken aile hayatında koruyu ve otoriter rolü üstlenen anne babaların sayesinde de çocukluktan dolayı gelen bir utangaçlık sorunu ortaya çıkabilir. Bunun yanında okul hayatında ise dışlanan çocukların bir çoğunda içe kapanıklık ve utangaçlık görülür.
Kişiler bu utangaçlık yönünü fark etmeli ve artık buna bir dur demek için utangaçlık tavrı sergilediği noktaları tespit ederek böyle düşünmemesi gerektiğine inanmalıdır. Olumsuz kötü düşüncelerini kafasından atarak utangaçlıkları yüzünden olumsuz bir durum yaşandığında bu olayların o kişi yüzünden yaşandığı fikrini kafasından atmalıdır.
Karşılıklı ilişkilerde ne kadar çok kendini ifade ederse utangaçlığını kırması daha kuvvetli olacaktır. Kişi kendine değilde karşı tarafa odaklanırsa ve konuşulan konu hakkında kişiyi merak ederse daha rahat hisseder ve iletişim sağlıklı olur.
Utangaçlıklıkları nedeniyle kimseyle konuşmaktan kaçmamak gerekir. Sorunlar dile getirilmeli ve bir çözüm yolu bulunmalıdır.
Kişinin de bir çok hata yapabileceği duygusunu kabul etmesi gerekiyor ki bu utangaçlıktan sıyrılabilsin.
Kısacası her duyguyu hissederek neyin iyi neyin kötü olabileceğini ayırt ederek kendine bir yol çizmesi lazım. Bu utangaçlığı yenmesi için bir adım atmasıyla kişi diğer problemlerinin de üstesinden gelecektir.
Bir diğer yöntemlerden biri ise kişinin uzman yardımı almasıdır. Paylaştıkları düşünceler ile uzmanın yardımı ile utangaçlığı yenmesine yardımcı olur.