Sivas’ta Nisan ayından bu yana 8 kişide Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) tespit edildi. Vakaların birinde ölüm gerçekleşti. Artan hava sıcaklıklarıyla birlikte özellikle Sivas, Tokat, Amasya, Erzincan, Gümüşhane, Giresun ve Yozgat gibi illerde kene vakalarında belirgin bir artış yaşanıyor. Bu gelişme, KKKA hastalığı riskinin de yükselmesine neden oluyor.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazif Elaldı, bölgede özellikle Hyalomma marginatum türü kenelerin yaygın olarak görüldüğünü ve bu türün KKKA virüsünü taşıyabildiğini ifade etti. Bu kenelerin sadece KKKA’ya değil, aynı zamanda Lyme hastalığı, Riketsiya enfeksiyonları, Anaplazmoz, Q ateşi ve Erlihiyoz gibi 200’ün üzerinde hastalığın insanlara bulaşmasında etkili olabileceğini vurguladı.
EN ETKİLİ KORUNMA YÖNTEMİ: DİKKATLİ GÖZLEM
Kene temasına karşı uyarılarda bulunan Prof. Dr. Elaldı, “Kenelerden korunmak için en etkili yöntem, riskli kırsal alanlardan mümkün olduğunca uzak durmaktır. Ancak bu her zaman mümkün olmadığı için doğaya çıkmadan önce alınacak önlemler hayati önem taşır” dedi.
Açık renkli kıyafetlerin tercih edilmesi, pantolon paçalarının çorap içine sokulması ve doğadayken sık sık vücudun kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayan Elaldı, “Vücuda yapışan kene çıplak elle tutulmamalı, bez, poşet ya da eldiven yardımıyla çıkarılmalı. Kene doğaya bırakılmamalı çünkü başka canlılara bulaşma riski taşır” ifadelerini kullandı.
ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIYOR
KKKA’nın genellikle kene tutunmasından 1 ila 3 gün sonra halsizlik, ateş, baş ağrısı, kas-eklem ağrısı, iştahsızlık, üşüme ve titreme gibi belirtilerle ortaya çıktığını belirten Elaldı, “Bazı vakalarda bulantı, kusma, ishal gibi sindirim sistemi bulguları ve iç organ kanamaları da görülebilir. Burun, ağız içi ve mide-bağırsak sistemindeki kanamalar hastalığın ağır seyredeceğine işaret edebilir” dedi.
Prof. Dr. Nazif Elaldı, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nin (KKKA) erken teşhis edilip zamanında tedavi edilmesi durumunda hastalığın kontrol altına alınabileceğini söyledi. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi’nin, bu alanda deneyimli sağlık personeli ve ileri düzey tanı imkânlarıyla ön plana çıktığını belirtti. Türkiye genelinde KKKA vakalarının tanısında, Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği bilimsel kriterlerin esas alındığını ve bu sürecin virolojik ile serolojik testlerle desteklendiğini, Sivas’ta da bu yöntemlerin başarıyla uygulandığını aktardı.
Uzmanlar, özellikle bahar ve yaz aylarında kırsal alanlarda vakit geçirecek vatandaşların kene temasına karşı daha dikkatli olması gerektiğini vurgularken, korunma tedbirlerine uyulmasının hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor.