AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Türk Devletleri ile İlişkiler Başkanı Kürşad Zorlu, 748. Türk Dil Bayramı ile Yunus Emre’yi Anma Etkinlikleri kapsamında Karaman’da düzenlenen bir dizi programa katıldı.
Ziyaretlerine AK Parti Karaman İl Başkanlığı ile başlayan Zorlu, partililerle bir araya gelerek istişarelerde bulundu. Ardından Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi 15 Temmuz Konferans Salonu’nda düzenlenen “Geçmişten Günümüze Türklerin Kullandığı Alfabeler ve Ortak Türk Alfabesi” başlıklı konferansta konuşma yaptı.
"DİL MİLLETİN HAFIZASIDIR"
Konuşmasında dilin sadece bir iletişim aracı değil, aynı zamanda bir milletin hafızası, aklı ve iradesi olduğunu vurgulayan Zorlu, “Dil olmadan kültür de geleceğe taşınamaz. Orhun Yazıtları’ndan Yenisey’e, Ahlat’tan Anadolu’ya kadar Türk dili, tarih boyunca milletimizin kimliğini ve dünya görüşünü yansıtmıştır” dedi.
Türk dilinin zenginliğine ve geniş bir coğrafyada konuşulmasına dikkat çeken Zorlu, dijital çağın getirdiği hızlı etkileşimin dilde yabancılaşmaya yol açtığını ifade etti. “Yabancı kelimelerin üstünlük göstergesi gibi görülmesi, düşünme biçimimizi ve kültürel yönelimimizi etkilemektedir. Bu süreçte hepimize büyük görev düşüyor. Eğitimden medyaya, siyasetten sivil topluma kadar her alan, dilimizin korunmasında sorumludur” diye konuştu.
"İCADI BİZ YAPIYORSAK İSMİNİ DE BİZ KOYMALIYIZ"
Yeni kelimelere ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Zorlu, dilde özgünlüğün korunmasının önemine değinerek, savunma sanayii alanında yerli üretimle birlikte ortaya çıkan milli isimlendirme örneklerini paylaştı. “Gökbey, AKSUNGUR, AKINCI ve Bayraktar KIZILELMA gibi projeler, dilde ve teknolojide milli bir duruşun göstergesidir” ifadelerini kullandı.
Etkinliğe Karaman Valisi Mehmet Fatih Çiçekli, AK Parti Karaman Milletvekili Selman Oğuzhan Eser, MHP Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Kamil Aydın, Karaman Belediye Başkanı Savaş Kalaycı, çeşitli kurum müdürleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Program, Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Osman Mert’in “Geçmişten Günümüze Türklerin Kullandığı Alfabeler ve Ortak Türk Alfabesi” konulu sunumuyla sona erdi.