NEREYE SAVRULUYORUZ? (05) HAVA ALANLARI VE NÜKLEER SANTRALLER

Yeşilköy-ATATÜRK Hava Limanı, İstanbul’un kullandığı en eski ve tarihi bir havaalanıydı. Uluslararası Hava Alanı özelliğine sahipti.

                                                  *

Yetersiz gelmeye başlayınca bu sefer Anadolu yakasına, BB. Sn.  Mesut Yılmaz zamanında Sabiha Gökçen Havalimanı yapıldı ve 2001 yılında CB. Sn. S. Demirel tarafından hizmete açıldı.  2003 tarihinde bitirilen havalimanı toplam 550 milyon dolara mal olmuştur. Sahibi Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş. (HEAŞ) olan havalimanı, Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) tarafından işletilmektedir.   

                                                 *

Bu Havalimanı da yıllar içinde yetersiz kalınca son olarak İstanbul’un Karadeniz’e yakın bir bölgesine 3ncü bir Havalimanı yapılmasına CB. Sn. R. T. Erdoğan’ın önderliğinde AK Parti hükümeti tarafından karar verildi.

 Havalimanı yapımı için 76,5 milyon metrekare alan tespit edildi. Bölgede çok büyük oranda hafriyat çalışması yapıldı ve sonra hava limanının inşasına başlandı. Bittiğinde “İstanbul” Havalimanı adı verildi.

 Uluslararası Havalimanları Konseyi tarafından verilen 16. ACI Europe Ödülleri kapsamında, dijital dönüşüm dalında Avrupa’nın En İyi Havalimanı unvanına kavuştu ve aynı yıl Skytrax’in değerlendirmesine göre “5 Yıldızlı Havalimanı” ödülüne layık görüldü. 29 Ekim 2018'de açılmış olup ilk uçuş is TK2124 koduyla 29 Ekim 2018 tarihinde İstanbul'dan Ankara'ya yapılmıştır.

 Yeni havalimanı için açılan ihaleyi; 3 Mayıs 2013'te İGA (İstanbul Grand Airport) yatırımcılarının oluşturduğu, (Ana Muhalefet Partisi CHP’nin eski lideri Sn. K. Kılıçdaroğlu’nun 5li çete olarak adlandırdığı, Mapa hariç 4 firma) Cengiz, Limak, Kolin ve Kalyon Ortak Girişim Grubunun (OGG) verdiği, cumhuriyet tarihinin en yükseği olan 22,152 milyar euro değerindeki teklif ile kazanmıştır.

 İGA (İstanbul Grand Airport); İstanbul Havalimanını inşa etmek ve 25 yıl boyunca işletmek amacıyla kurulan Kalyon Havacılık ve İnşaat, Cengiz İnşaat ortak konsorsiyumudur. Yani bunun diğer anlamı ise, Yap, İşlet, Devret modelidir.

 İstanbul Havalimanı toplam 10,25 Milyar EURO’ya mal olmuş olup genel manada (maliyet ve getirdiği maddi yük hariç) AKP Hükümetinin başarılı olarak değerlendirilebilecek projelerinden birisidir şeklinde düşünülebilir.

 

Yalnız; Yeşilköy “Atatürk” havalimanında bulunan tüm teçhizat bu dünya çapında inşa edilen “İstanbul” havalimanına nakledildikten sonra, terk edilen hava limanının (tek pisti aktif olarak) terk edilip atıl duruma getirilmesini ve orada bulunan bir uçuş pisti üzerine (sanki bilinçli gibi!) süratle bir “cami” inşa edilmesine doğrusu bir anlam veremedim! Umarım adı gibi bu tarihi havalimanı en iyi şekilde değerlendirilir.        

                                                              *

Son on yıl içinde Ruslarla ortak olarak, kredisini onların temin ettiği “Mersin Akkuyu Nükleer Santrali” nin yapımına başlandı. Bu girişim ülkemizin enerji ihtiyacının giderilmesi açısından son derece önemlidir. Tabii çevresel tahribatın en aza indirilmesi ana hedef olmalıdır.

                                                             *

Bu santralin ardından Sinop’ta 2nci Nükleer Elektrik Santralinin yapımı da planlanmaktadır. Sinop sakinleri ve çevreciler bu santralin yapımına, doğa tahribatı gibi kendilerince haklı nedenlerle karşı çıkmaktadır.   

 Dijital erişim: Google-Polatlı Postası-Yazarlar