Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı, 17 Eylül Dünya Hasta Güvenliği Günü kapsamında önemli bilgilendirmelerde bulundu. 

"DOĞRU YAP GÜVENLİ HALE GETİR"

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı, 17 Eylül Dünya Hasta Güvenliği Günü kapsamında yayımladığı bildiride, hasta güvenliğinin sağlık hizmetlerinde riskleri sürekli ve sürdürülebilir bir şekilde azaltmayı hedefleyen bir süreç olduğunu vurguluyor. 

Dünya Sağlık Asamblesi, Mayıs 2019'da aldığı önemli bir kararla, her yıl 17 Eylül'ü Dünya Hasta Güvenliği Günü olarak kutlanmasını onayladı. Bu karar, hasta güvenliğini küresel bir sağlık önceliği olarak tanımayı amaçlıyor.

Ayrıca, 2021 yılında kabul edilen Küresel Hasta Güvenliği Eylem Planı 2021-2030, "hiç kimsenin sağlık hizmetlerinde zarar görmediği ve her hastanın her zaman, her yerde güvenli ve saygılı bakım aldığı bir dünya" vizyonunu hedefliyor.

Bu yılki Dünya Hasta Güvenliği Günü’nün teması, hasta güvenliğinin artırılması için teşhisin iyileştirilmesine odaklanacak. Etkinlik, “Doğru Yap, Güvenli Hale Getir!” (Get it right, make it safe!) sloganı ile gerçekleştirilecek.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin bilgilendirme dizisi şöyle;

Hasta güvenliği, sağlık hizmetlerinde riskleri sürekli ve sürdürülebilir bir şekilde azaltan, kaçınılabilir zararın meydana gelmesini en aza indiren, hatayı daha az olası hale getiren ve ortaya çıktığında etkisini azaltan süreçler çerçevesidir. Hasta güvenliği, sağlık hizmetlerinin temel ilkelerinden biridir.

1 Sağlık hizmetlerinde hasta güvenliği, acil ve ciddi bir küresel halk sağlığı sorunudur. Hasta zararları, sağlık sistemleri üzerinde çok büyük bir yük oluşturmaktadır. Her yıl çok sayıda hasta güvensiz ve düşük kaliteli sağlık hizmetleri nedeniyle yaralanmakta veya hayatını kaybetmektedir. Bu yaralanmaların çoğu önlenebilir niteliktedir.

2 72. Dünya Sağlık Asamblesi, Mayıs 2019'da aldığı “Hasta güvenliği konusunda küresel eylem” başlıklı kararla her yıl 17 Eylül'ün Dünya Hasta Güvenliği Günü olarak kutlanmasını onaylamış ve “hasta güvenliğini küresel bir sağlık önceliği” olarak tanımıştır.

3 Küresel Hasta Güvenliği Eylem Planı 2021–2030 ise 2021 yılında 74. Dünya Sağlık Asamblesi tarafından "hiç kimsenin sağlık hizmetlerinde zarar görmediği ve her hastanın her zaman, her yerde güvenli ve saygılı bakım aldığı bir dünya" vizyonuyla kabul edilmiştir.

4 Bu yılki Dünya Hasta Güvenliği Günü’nün teması, hasta güvenliği için teşhisin iyileştirilmesine odaklanmıştır ve "Doğru Yap, Güvenli Hale Getir!" (Get it right, make it safe!) sloganı kullanılacaktır.

CHP Genel Merkezi önünde Ekrem İmamoğlu protestosu! “10 bin TL Pazar parasını almaya geldim” CHP Genel Merkezi önünde Ekrem İmamoğlu protestosu! “10 bin TL Pazar parasını almaya geldim”

5 2024 Dünya Hasta Güvenliği Günü'nün amaçları şunlardır: • Hasta zararına yol açan teşhis hataları konusunda küresel farkındalığı artırmak ve hasta güvenliğini iyileştirmede doğru, zamanında ve güvenli teşhisin hayati rolünü vurgulamak.

• Teşhis güvenliğine, sağlık hizmetlerinin tüm seviyelerinde 2021–2030 Küresel Hasta Güvenliği Eylem Planı ile uyumlu olacak şekilde önem kazandırmak.

• Doğru, zamanında ve güvenli teşhisin ilerletilmesi için politika yapıcılar, sağlık hizmeti liderleri, sağlık çalışanları, hasta organizasyonları ve diğer paydaşlar arasında iş birliğini teşvik etmek.

• Teşhis süreçlerini iyileştirmek için hastaları ve ailelerini sağlık çalışanları ve sağlık hizmeti liderleriyle aktif bir şekilde iş birliği yapmaları konusunda güçlendirmek.

6 Dünya Sağlık Örgütü’nün bu yılki tema kapsamında hastalar ve aileler için bazı önerileri şu şekildedir:

• Teşhisinizin belirlenmesi için sizin ve sağlık ekibinizin hangi adımları atacağını içeren süreci tam olarak anlayın. Sağlık ekibinizle baştan itibaren belirtileriniz ve tıbbi geçmişiniz hakkında doğru ve kapsamlı bilgi paylaşın.

• Verilen tedavi planlarına uyun ve takip randevularınıza katılın. Teşhis testlerinizin sonuçlarını takip edin. Sağlık kayıtlarınızı düzenli olarak kontrol edin.

• Sizde veya bir aile üyenizde endişe verici bir durum değişikliği olduğunda, bunu hemen sağlık ekibinize iletin.

Muhabir: ZEYNEP PAMUK