İstanbul'u fetheden Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet'in sadrazamlık ve padişahlık döneminde büyük rolü olduğu söylenen Zağanos Paşa hakkında tarih meraklıları araştırma yapıyor.

Gerçek tarihte Zağanos Paşa'nın yerini keşfetmek isteyen tarihseverler arama motorlarında keşif yapmaya devam ediyor.

Peki Gerçek Tarihte Zağanos Paşa kimdir kaç yaşında nerede öldü? Zağanos Paşa'nın gerçek ismi ne? İşte detaylar...

GERÇEK TARİHTE ZAĞANOS PAŞA KİM?

II. Mehmed saltanatında 1453-1456 yılları arasında sadrazamlık yapmış olan Zağanos Mehmed Paşa, İstanbul'un Fethi'nden sonra bu göreve getirilen ilk kişi olmasıyla da dikkat çekiyor.

Zağanos Mehmed Paşa'nın hayatının erken dönemleri hakkında net bilgilere ulaşmak mümkün olmasa da, bazı araştırmalarda Rum, Arnavut veya Türk asıllı olduğu belirtilirken, vakfiyesinde adının Zağanos b. Abdullah şeklinde geçmesi devşirme olduğuna işaret ediyor. Ancak, bazı kaynaklarda Arnavut asıllı olduğu ve sarayda yetiştiği bilgisi daha ağırlık kazanıyor.

Fenerbahçe Nezih Barut serveti ve şirketleri? Nezih Barut kimdir nereli kaç yaşında? Fenerbahçe Nezih Barut serveti ve şirketleri? Nezih Barut kimdir nereli kaç yaşında?

Osmanlı tarihinde önemli bir rol oynamış olan Zağanos Mehmed Paşa'nın vefat tarihiyle ilgili kesin bilgilere ulaşmak mümkün değil. Ancak, muhtemelen 1464 yılında veya bu tarihten kısa bir süre sonra vefat ettiği düşünülüyor. Türbesi Balıkesir'de bulunan Zağanos Mehmed Paşa'nın, Balıkesir ve Manisa'da birçok vakıf ve cami kurduğu bilinmektedir.

Zağanos Mehmed Paşa'nın Osmanlı İmparatorluğu'nun siyasi ve sosyal hayatında önemli bir yere sahip olduğu, kurduğu vakıflar ve yaptırdığı camilerle de hatırlanmaya devam ettiği belirtiliyor. Paşanın, Mehmed ve Ali Çelebi adlı iki oğlu olduğu kaynaklarda yer alıyor.

ZAĞANOS PAŞA GERÇEK İSMİ NE?

Zağanos adının kökeni hakkında uzun süredir farklı teoriler ortaya atılmıştır. Yaygın bir kanı, "os" sözcüğünün Rumca'da "bey" anlamına geldiği ve Rumeli Beylerbeyi iken yöre halkı tarafından "şahan-zahan (şahin)" kelimeleriyle birleştirilerek "Zağanos" olarak okunduğudur. Bazı kaynaklar ise Zağanos sözcüğünün Farsça zağan sözcüğünden Osmanlıca'ya geçtiğini ileri sürerken, diğerleri Trabzon Rumcası'nda "martı" anlamına gelen zinos sözcüğüne bağlayarak eski Türkçe olduğunu iddia etmektedir.

Modern Türkçe sözlüklerde "zağanos" sözcüğünün "bir cins doğan" olarak geçtiği ancak hangi dilden ödünç alındığının belirtilmediği bilinmektedir. Bazıları ise Zağanos sözcüğünün Trabzon'da yengeç anlamında kullanılan "zağana" sözcüğüyle ilişkili olabileceğini öne sürerken, bu teorinin Paşa'nın adının Trabzon'un fethinden öncesine dayanıyorsa geçersiz kaldığını belirtmektedir.

Zağanos Paşa'nın gerçek adı hakkında herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.