2025 Aston Martin Vantage gibi yeni bir araç için 191.000 dolardan fazla harcamak, ortalama bir Toyota veya Kia bayisinde verilen kararlardan farklı bir şekilde haklı çıkma durumunu değiştirir. Yeni Vantage, İngiliz otomobil üreticisinin en sürücü odaklı aracı olarak bayrağı devralıyor, ancak çoğu alıcı için başarının en ikna edici kanıtının keşfedilmemiş olabileceği tipik bir durumu atlıyor.

Aston Martin (1)

Herhangi bir yeni modelin ölçüldüğü açık bir metrik olan "eski arabadan daha iyi" ifadesinden daha fazlasına sahip olan 2025 Vantage, yalnızca artan bir iyileşme değil, aynı zamanda basit bir rakip olmayan daha korkutucu bir ölçüt buluyor. Aston Martin'in spor otomobil segmentinden ultra-lüks performans setine doğru süzülme konusundaki kendine has hedefi, bir yandan Rolls-Royce ve Bentley tarafından, diğer yandan da McLaren ve Ferrari tarafından sıkıştırılmış durumda.

Aston Martin

Chris Davies/SlashGear Dolayısıyla, saf hız veya hoş deri artık yeterli değil. Basitçe söylemek gerekirse, yeniden icat edilen bir Aston Martin'in umut ettiği zengin müşteri kitlesi, sadece şık bir oyuncak değil, bir deneyim bekliyor. Yeni Vantage'ın durumunda, bu deneyim, gücü kullanabilecek cesarete sahip olmak anlamına geliyor.

Eğer görünüşler öldürebilseydi Chris Davies/SlashGear Vantage kendi model serisine yükselmeden önce, rozeti taşıyan arabalar her zaman vahşi bir görünüme sahipti. Bu 2025 model, vahşi ve sakin renklerde iyi görünüyor, ancak koyu renkler bazı detayları gizleyebiliyor. Koyu mavi arka kısımda, neredeyse bir 911'i takip ettiğinizi düşünebilirsiniz.

Aston Martin (3)

DB12 uzun ve zarifken, bir grand tourer'a (veya Aston Martin'in ifadesiyle "süper tourer") yakışacak şekilde kusursuzca zarif; Vantage herhangi bir olası gereksizliği reddeder. Bu, bir kulüp kapıcısının zorlanan bir gömlek giydiği spor arabaların eşdeğeri gibidir: elbette kapalı, ancak altında olası kaos konusunda hiçbir soru işareti yoktur.

Chris Davies/SlashGear Bu sıkıştırılmış tasarım nedeniyle, ilk kez bir Saville Row terzisi tarafından Lycra keşfedilmiş gibi, Vantage fotoğraflarda olduğundan daha küçük görünüyor. Geniş ön, sıkıştırılmış orta kısım ve etli arka çamurluklar gibi oranları abartılı ve neşelidir. Seçeneklerin fiyatı da benzer şekilde tanımlanabilir. Bu Cosmos Turuncu örneği, boya için 13.600 dolar, mat siyah jantlar için 1.500 dolar, dış karbon fiber için 11.700 dolar, özel rozetler için 1.800 dolar ve dumanlı arka lambalar için 1.400 dolar ekledi. 

Aston Martin (4)

Lüks devlerle yarışacak bir iç mekan Andy Morgan/Aston Martin İç mekanda, ilk olarak DB12'de gördüğümüz büyük ergonomi ve teknoloji iyileştirmeleri devam etmiş. Gösterge paneli, sürücü dostu temel ayarları - süspansiyonu ayarlama, çekiş kontrolü, egzoz ve diğer ayarlar, klima kontrolü ve multimedya - fiziksel kontrol düğmeleriyle birleştirilmiş, Aston Martin'in yeni bilgi eğlence yazılımını çalıştıran 10.25 inçlik bir dokunmatik ekrana sahiptir. Hızlı ve temiz bir şekilde düzenlenmiş, aynı şekilde eşleşen 10.25 inçlik sürücü ekranı da mevcuttur. Ayrıca, kablosuz Android Auto ve Apple CarPlay'i destekler.

Max Earey/Aston Martin Bu sadece yüzeyde bir değişim değil, aynı zamanda gelecekteki özellikler ve iyileştirmeler için OTA güncellemelerini destekleyen yeni bir mimariye sahiptir. Bir Bowers & Wilkins ses sistemi özel olarak Vantage'ın iç mekanı için ayarlanmıştır ve bu tek yapılan ayarlardan sadece biri değildir. DB12'den 10 mm daha düşük oturursunuz ve bu yüzden Aston Martin, her kontrol ve arayüzün konforlu ulaşılabilirlik sağlamak için konumlandırılmasını yeniden düzenledi.

Trafikte göbeklerin yararları ve zararları Trafikte göbeklerin yararları ve zararları

Andy Morgan/Aston Martin Buna, deri ve metalin gösterişli uygulanması ve klasikten daha göze çarpan her şeyi Vantage'ın iç mekanı, Rolls-Royce ve Bentley'ye meydan okuma hedefine fazlasıyla uygun hissettiriyor. Fiyatı da öyle: buradaki Cosmos Turuncu Vantage, dış seçenekler dahil olmak üzere toplamda 261.900 doları bulan 10.000 dolarlık ses sistemi, 11.700 dolarlık iç döşeme ve 3.100 dolarlık süs parçaları ekledi.

Aston Martin (5)

Daha fazla güç, daha kullanışlı güç Chris Davies/SlashGear Motorun altında 656 beygir gücüne (eski Vantage V8'e göre yaklaşık %30 daha fazla) ve 590 lb-ft torka (yaklaşık %15 artış) sahip 4.0 litrelik çift turbolu bir V8 bulunuyor. 0-60 mph, 3.4 saniyede gerçekleşirken, yeni Vantage 202 mph'ye kadar hızlanacak.

Aston Martin, motorlar konusundaki Mercedes ortaklığından pek de utanmıyor, ancak Vantage'a uygun hale getirmek için yapılan değişiklikleri vurgulamayı tercih ediyor. Bunlar, yeni başlıklar, daha büyük turbolar, revize edilmiş sıkıştırma oranları ve kam profillerini içerir. Ek olarak, ek tork için artırılmış bir 8 vitesli ZF şanzıman, yeni bir elektronik diferansiyel ve yeni bir dört çıkışlı performans egzozu bulunuyor.

Sonuç olarak, tork tepkisinde %40'lık bir artış, gaz pedalı konumuna göre tork yanıtında yaklaşık %40'lık bir iyileşme; ve çıkışı daha yüksek, yeni Vantage'ın yeni Bilstein DTX adaptif amortisörlerinin genel ayarlama aralığında yaklaşık beş kat artış olduğu söylenebilir.

Editör: ÖMER YILDIZCI