Ankara'nın ilk kadın taksi şoförü Hacer Öçsu, yıllarca direksiyon başında geçirdiği hayatıyla hem taksicilerin ablası hem de başkentin hatırlanan simgelerinden biri oldu. 

12 YAŞINDA DİREKSİYON BAŞINA GEÇTİ 

23 Haziran 1911'de İstanbul'da doğan Hacer Öçsu'nun şoförlükle tanışması oldukça erken yaşlarda gerçekleşti. Babası ve ağabeyi şoför olduğu için, 12 yaşında direksiyon başına geçen Hacer Öçsu, zamanla ustalaştı. 1943'te eşi Hamdi Bey'in askeri görevi nedeniyle Ankara'ya tayin olmasıyla birlikte, başkentte yaşamaya başladı. 

ATO Başkanı Baran: "Başkent, kahve sektöründe hızla yükseliyor" ATO Başkanı Baran: "Başkent, kahve sektöründe hızla yükseliyor"

Ankara'nın Ilk Kadın Taksicisi 'Hacer Yenge'! İşte Ilham Verici Hayat Hikayesi... (1)

ANKARA'DA TAKSİCİLİĞE BAŞLADI 

Eşine ve ailesine ekonomik destek sağlamak için, ailesindeki erkeklerin mesleği olan şoförlüğü benimsedi. 1949'da Ankara'da taksiciliğe başlayarak, şehre adını duyurdu. Ankara’daki taksiciler, Hacer Öçsu'yu abla ve kardeş gibi sevdikleri için ona "Yenge" lakabını takıldı.

TAKSİCİLİKTEN DOLMUŞ ŞOFÖRLÜĞÜNE 

Hacer Hanım, hâkî renkte bir pantolon, aynı renkte bir gömlek ve açık bej trençkotu ile aracını kullanarak Ankara'nın cadde ve sokaklarında uzun yıllar taksicilik yaptı. Taksiciliğin ardından, Ulus-Kızılay hattında dolmuş şoförlüğü yaparak hayatını kazandı.

Ankara'nın Ilk Kadın Taksicisi 'Hacer Yenge'! İşte Ilham Verici Hayat Hikayesi... (2)

1967'DE YILIN ANNESİ SEÇİLDİ

Dört çocuk annesi olan Hacer Öçsu, 1967'de "Yılın Annesi" seçildi. O dönemde, sabah 7’den akşam 8’e kadar çalıştığı belirtilen Hacer Öçsu'nun, tam anlamıyla bir trafik kuralı uzmanı olduğu ve tek bir trafik cezası bile almadığı rivayet edilmektedir.

Ankara'nın ilk kadın taksicisi, tanıklar tarafından "İstanbullu kibar bir hanım" olarak tanımlanıyordu. Hacer Öçsu, 13 Mayıs 1990'da hayatını kaybetti. Geride, Ankara Kalesi önünde taksiyle çektirdiği fotoğraf kareleri kaldı.

Muhabir: ZEYNEP PAMUK