Aydın’da yaşanan acı olayda, üniversite öğrencisi Zeren Ertaş KYK yurdundaki asansörde kaldıktan sonra, çıkmaya çalışırken asansörün hareket etmesi sebebiyle hayatını kaybetmişti.

Üniversiteli Zeren asansör kazasında hayatını kaybetmişti! Raporda flaş detay ortaya çıktı (3)

Ankara’da feci trafik kazası: 1 ölü, 4 yaralı! Ankara’da feci trafik kazası: 1 ölü, 4 yaralı!

Acı olayın ardından, yurttaki asansörün bakım faaliyetlerini gerçekleştiren şirket hakkında inceleme başlatılmıştı. İlgili bilirkişi raporuna göre; kabin kattan belirli mesafe uzaklaştığında hareketsiz kalmasını sağlayan emniyet düzeneğini (UCM) iptal etmesi sebebiyle ölümlü kazanın yaşanmasında asli kusurlu olduğu ifade edildi.

Üniversiteli Zeren asansör kazasında hayatını kaybetmişti! Raporda flaş detay ortaya çıktı (2)

Aydın Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında görevlendirilen bilirkişilerin hazırladığı rapor, savcılığa teslim edildi.

DÜŞMESİNİ ENGELLEYEN DÜZENEK İPTAL EDİLMİŞ

Raporda, olaydan bir gün sonra yapılan incelemelerde, üzerinde mavi etiket bulunan asansörün kabinini raylara kenetleyerek hızla düşmesini engelleyen ekipmanın devreye girmediği, kabinin kontrolsüz bir şekilde hareket etmesini engelleyen düzeneğin (UCM) hem kumanda kartı üzerinden yazılımsal olarak hem de hız regülatörü üzerinden mekanik olarak iptal edildiğinin görüldüğü belirtildi.

Üniversiteli Zeren asansör kazasında hayatını kaybetmişti! Raporda flaş detay ortaya çıktı (3)3

UCM SİSTEMİ ÖNCESİNDE İPTAL EDİLMİŞ

Raporda şu ifadeler yer aldı:

"Asansör makinesi üzerindeki, kabinin katlarda hareketsiz kalmasını sağlayan elektromekanik frene ait bobinin gücünün yetersiz kalması sonucu fren balatalarından bir tanesinin görevini yerine getiremeyecek kadar aşınması, yarı yük dengesinin uygun olmamasının makine ve frene fazladan yük getirdiği, kabin zemin katta duruyorken kabin içerisine 16 kişi bindiği sırada frenin yükü taşıyamadığı için kabinin aşağıya doğru kaydığı, UCM sisteminin de öncesinde iptal edilmesi sonucu bir kişinin kabin ile asansör kuyusu arasında sıkışarak hayatını kaybettiği anlaşılmıştır.

İptal edilen UCM sistemi kabin kapıları açıkken kabinin kontrolsüz bir şekilde hareket etmesini engelleyen başlı başına bir güvenlik ekipmanı olup asansörde bulunan herhangi bir başka güvenlik ekipmanı UCM'nin görevini yerine getirmemektedir.

Kazanın oluşmasına neden olan arızalara rağmen UCM tertibatı çalışıyor olsaydı asansör bir miktar hareket ettiğinde kabin raylarda sabitlenecek ve hareket etmesi engellenerek kabin ile kat kapısı veya duvar arasına bir kişinin sıkışamayacağı kadar genişlikte bir boşluk kalmış olacaktı."

Ayrıca, raporda asansör bakım formları ve parça değişimi kayıt defterlerinin düzenli tutulmadığı belirtilerek "Kazanın yaşandığı asansörde bakım faaliyetlerini gerçekleştiren firmanın UCM düzeneğini iptal ederek, elektromekanik fren bakım ve ayarlarını yapmayarak, ilgili mevzuatlara uygun olarak bakım faaliyetleri gerçekleştirmeyerek asansörde ölümlü kazanın yaşanmasında asli kusurlu olduğu kanaatindeyiz" ifadeleri kullanıldı.