Genç hafızlar ve Kızılay gönüllüleri el ele Genç hafızlar ve Kızılay gönüllüleri el ele

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde etkisini artıran kuraklığın tarımsal üretime verdiği zararı yerinde incelemek amacıyla bölge turuna çıktı. Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesine bağlı Kapaklı Mahallesi’nde incelemelerde bulunan Bayraktar, özellikle arpa ve mercimek tarlalarının büyük ölçüde zarar gördüğünü açıkladı.

"DOĞAL AFETLERİN SAYISI ARTIYOR"

Bayraktar, Şanlıurfa’nın yanı sıra Batman, Mardin, Şırnak ve Diyarbakır’da da tespitlerde bulundu. Bölgede bitkisel üretimde ciddi verim kaybı yaşandığını belirten Bayraktar, “Kuraklık, rekolteyi olumsuz etkileyecek düzeyde. Tarlalar adeta yanmış gibi, birçok yerde ürün alınamayacak durumda” dedi.

Doğal afetlerin tarımsal üretimi her geçen yıl daha fazla etkilediğini vurgulayan Bayraktar, 2014 yılında yaklaşık 400 olan doğal afet sayısının 2024’te 1.257’ye yükseldiğine dikkat çekti. 2025 yılına da afetlerle başladıklarını dile getiren Bayraktar, nisan ayında 65 ilde don felaketinin yaşandığını ve özellikle meyve bahçelerinde ciddi zarar meydana geldiğini kaydetti.

"KURAKLIK GÜNEY DOĞU ÜRETİMİNİ VURDU"

Güneydoğu Anadolu’nun buğday üretiminin yüzde 20’sini, arpa üretiminin yüzde 15’ini ve mercimek üretiminin yüzde 80’ini karşıladığını hatırlatan Bayraktar, son aylarda bölgeye yeterli yağış düşmediğini söyledi. “Mayıs ortasına gelmemize rağmen ekim-nisan döneminde beklenen yağış gerçekleşmedi. Bu da üretimde büyük düşüşlere neden oldu. Şanlıurfa’da kuru tarım yapılan alanlarda yüzde 100’e varan ürün kaybı yaşanıyor. Arpa, buğday ve mercimek tarlaları büyük oranda zarar görmüş durumda” ifadelerini kullandı.

Açıklamalarında tarım sektöründeki yaşlanmaya da değinen Bayraktar, 18-32 yaş aralığındaki gençlerin tarımda yer alma oranının yüzde 5’e kadar gerilediğini söyledi. Tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için gençlerin sektörde tutulması gerektiğini belirtti. “Nüfus yaşlanıyor, tarımda gençlerimizi tutamıyoruz. Bu da uzun vadede gıda güvenliği açısından büyük risk oluşturuyor” dedi.

"ÇİFTÇİ DEVLETİ YANINDA GÖRMEK İSTİYOR"

Bölge çiftçisinin, yaşadığı zararın telafi edilmesi için devletten destek beklediğini vurgulayan Bayraktar, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı ile gerçekleştirdikleri görüşmede bu konuları gündeme getirdiklerini aktardı. “Çiftçimiz bu zorlu dönemde devletin desteğini görmek istiyor. Eğer bu bölgelerde göçü önlemek istiyorsak, üreticimize sahip çıkmalıyız” diye konuştu.

Kaynak: İHA