Türkiye’nin savunma teknolojilerinde bağımsızlık hedefi doğrultusunda önemli projelere imza atan Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM), geliştirdiği KarguFPV kamikaze dronu ile sahaya çıktı. Birinci şahıs görüş (FPV) teknolojisine sahip yerli kamikaze dron, ilk test atışında hedefi tam isabetle vurarak başarıyla test edildi.

"BU ALANDA ÖNCÜ OLMAYI HEDEFLİYORUZ"

STM'nin daha önce geliştirdiği KARGU, BOYGA ve TOGAN gibi taktik mini İHA sistemlerinin ardından gelen KarguFPV, gelişmiş mühimmat ve otonom kabiliyetleriyle dikkat çekiyor. Tasarım, mühimmat entegrasyonu ve güvenlik sistemleri başarıyla tamamlanan dron, düşük radar izi, yüksek manevra kabiliyeti ve elektronik harp sistemlerine karşı dayanıklılığı ile öne çıkıyor.

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, yeni sistemin sahadaki taktik ihtiyaçlara cevap vermek üzere geliştirildiğini belirterek, "Görüntü işleme destekli otonom terminal dalış kabiliyeti ile hedefe nokta atışı yapabilen bu sistem, muadillerinden farklı olarak gelişmiş yapay zeka ve güvenlik özellikleri barındırıyor. FPV dron ailesini genişleterek bu alanda da öncü olmayı hedefliyoruz" dedi.

HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan: "5 bin 500 civarında engelli üyemiz var" HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan: "5 bin 500 civarında engelli üyemiz var"

STRATEJİK BİR ADIM

Asimetrik savaş senaryolarında etkin rol oynaması beklenen KarguFPV, taşıdığı 1.300 gramlık anti-personel mühimmatla düşman unsurları etkisiz hale getirebiliyor. 10 kilometre görev menziline sahip olan sistem, kamikaze modda 20 dakikadan fazla, gözlem modunda ise 44 dakikaya kadar havada kalabiliyor.

Yerli FPV dron, hem gece hem gündüz görev yapabilirken, -20 ile +60 derece arasındaki sıcaklıklarda operasyonlarını sürdürebiliyor. STM’nin geliştirdiği bu yenilikçi sistem, Türkiye’nin modern harp teknolojilerinde dışa bağımlılığını azaltma hedefinde stratejik bir adım olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: İHA