Yapay zeka alanındaki ünlü otoriteler ve uzmanlar, Bahçeşehir Üniversitesi’nin (BAU) ev sahipliğini yaptığı Uluslararası Future AI Summit 24 zirvesinde İstanbul’da bir araya geldi.

Birleşmiş Milletler Yapay Zeka Danışmanı ve IBM Master Inventor Neil Sahota ise zirvede verdiği özel röportajda çarpıcı bilgiler ve öngörülerde bulundu.

“HERKESİN 5-7 YIL ARASI KİŞİSEL YAPAY ZEKA ASİSTANI OLACAK”

Önümüzdeki yıllarda yapay zeka ile insanların ne gibi kolaylıklara erişebileceği noktasında da yorumlarda bulunan Sahota, çok yakında herkesin kişisel bir asistana sahip olacağından bahsetti. Sahota, “2022’de ChatGPT ortaya çıktı. Bu da pront mühendisliğini yani girdi mühendisliğini gerektiriyor. Artık bu girdileri almadan, girdi olmadan da AI bir şeyler yapmaya başlıyor. Bu artık AI agent dediğimiz noktaya gidiyor. Yeni bir terminoloji. Artık bir insan tarafından bir girdi ya da soru sorulmadan da mevcut olaylardan toparlayarak AI bazı konularda çözüm üretmeye başlıyor. Bu gelişmeler doğrultusunda 5 ile 7 yıl arasında bir yapay zeka asistanınız olacak. Biz bunlara AI agent ajanları diyoruz. Sizin için mesela doğum günlerinde ya da eşinizle ilgili önemli bir günde sizi o günden önce hazırlıyor. Örneğin hediye alacak olduğunuz kişinin internet geçmişine gidecek, sosyal medya aramalarını kurcalayacak ve sizin için çok da güzel bir hediye bulacak hatta alacak. Böylelikle siz en mükemmel hediyeyi aramak zorunda olmayacaksınız” ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Yapay Zeka Fırsatı! Bm Uzmanı Açık Açık Anlattı

TÜRKİYE ÇOK ÖNEMLİ BİR NOKTADA”

Türkiye’nin özellikle bu noktada eşsiz bir fırsatı olduğu değerlendirmesinde bulunan Sahota, konusunun çok kültürel yapıdan kaynaklandığını söyledi.

Sahota, “Türkiye’nin yapay zeka konusunda çok eşsiz bir fırsatı var. Burada en önemli şey aslında AI sistemlerini geliştirebilmek. Bir perspektif gerekiyor ve tabii ki insanların deneyimi gerekiyor. Kültürel ve çevre faktörlerini göz önünde bulundurduğumuzda Türkiye çok önemli bir noktada. Global ve uluslararası anlamda kullanılabilecek bir AI ağı alt yapısının Türkiye’de oluşturulmasının çok mümkün olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’NİN SIÇRAMA YAPMASI MÜMKÜN”

“Çoğu ülke AI sistemi geliştirirken çok yerel bir bakış açısıyla bunu gerçekleştiriyor. Amerikalı şirketler Amerikalıların nasıl iş yapacağını düşünüyorlar ya da Amerikalılar nasıl AI’ı kullanacak diye düşünüyorlar” diyen Sahota şunları ifade etti:

“Bu yüzden farklı farklı milletlerden farklı kültürlerden insanları tanımada zorluk çekiyor ve pazarlamada insanları ikna kabiliyeti de düşüyor. Amerikalı birinin satın alma düsturunu rol model aldığı için eksik kalıyor. Ama Türkiye’nin bu çok milletli ve çok kültürlü durumu bu anlamda AI’a yansıması daha olumlu olacaktır. AI araçlarının kullanımına geldiğinde ise konu, Türkiye’nin büyük bir sıçrama yapması ve diğer ülkelerin önüne geçmesi çok mümkün.”

Windows 11'de DLL Dosyaları Nasıl Açılır? Windows 11'de DLL Dosyaları Açma Nasıl Yapılır? Windows 11'de DLL Dosyaları Nasıl Açılır? Windows 11'de DLL Dosyaları Açma Nasıl Yapılır?