Dünyanın gündemindeki James Webb Uzay Teleskobu, uzayda bilinen en ikonik gök cisimlerinden biri olan Atbaşı Bulutsusu'nun en keskin görüntülerini yakaladı.

Dünya’nın yörüngesine şimdiye kadar yerleştirilmiş en güçlü teleskop olan James Webb Uzay Teleskobu (JWST), Barnard 33 olarak da bilinen Atbaşı Bulutsusu'nun daha önce hiç görülmeyen ayrıntılarını ortaya çıkararak bazı bölgeleri tamamen ışık altında gösterme konusunda başarılı oldu.

Son aktarılan görüntüler, Atbaşı Bulutsusu'nu, Orion Takımyıldızı'nda, Dünya'dan bin 300 ışıkyılı uzaklıkta bulunan ve yıldız oluşturan moleküler bir bulut olan Orion B'nin batı yönünden yükselen türbülanslı gaz dalgaları şeklinde izleniyor.

James Webb Uzay Teleskobu 1

Gazze’de can kaybı 35 bin 272’ye çıktı Gazze’de can kaybı 35 bin 272’ye çıktı

Atbaşı Bulutsusu, sol üst kenarına gömülü sıcak, genç bir yıldız tarafından aydınlatılan, çökmekte olan yoğun ve soğuk bir gaz bulutu olarak biliniyor.

Bu nebulayı bu denli belirgin kılan at benzeri yapı, hafif gazın aşınması sebebiyle ortaya çıktı ve bu, aşınması daha zor olan kalın bir yoğun gaz ve toz sütunu ortaya bıraktı.

Ancak bu sonsuza dek sürmeyecek. Bilim insanları, yaklaşık 5 milyon yıl içinde bu daha yoğun madde sütununun bile yok olacağını düşünüyor.