Avrupa Birliği'ne seyahat etmek isteyen Türk vatandaşları için Schengen vizesi almak giderek zorlaşıyor. Avrupa Komisyonu'nun 2023 verilerine göre, Türkiye'nin vize başvuru ret oranı %16,1'e yükselerek İran'ın ardından ikinci sıraya yerleşti.

Schengen Vize Ücretlerine Zam Yolda

Estonya, Türkiye'den Gelen Başvuruları En Çok Reddeden Ülke

Türkiye'den yapılan Schengen vize başvurularının en çok reddedildiği ülke Estonya oldu. Estonya'nın Ankara Büyükelçiliği, yapılan bin 744 başvurunun %42,5'ini reddetti. Bu oran, diğer Schengen ülkelerine göre oldukça yüksek.

Vizesiz Seyahat Başlıyor! İşte O Avrupa Ülkesi (4)

Diğer Ülkelerin Ret Oranları da Yüksek

Estonya'nın ardından Danimarka (%39,4), Yunanistan (%38,5), İspanya (%31,09), Belçika (%27,5), Almanya (%27,1), Çekya (%23,5), Macaristan (%22,9) ve Hırvatistan (%22,4) da Türk vatandaşlarının vize başvurularını yüksek oranda reddeden ülkeler arasında yer alıyor.

Vizesiz Seyahat Başlıyor! İşte O Avrupa Ülkesi (2)

Ticaret Bakanı Bolat'tan Vize Zorluklarının Çözümü İçin Çağrı

Rusya’da baraj patladı: Evler sular altında kaldı! Rusya’da baraj patladı: Evler sular altında kaldı!

Vize ret oranlarının artması üzerine Ticaret Bakanı Ömer Bolat, AB Komisyonu'na çağrıda bulunarak Türkiye'deki elçilik ve konsolosluklarda insan kaynağı ve donanım kapasitesinin artırılması gerektiğini belirtti. Bolat, Türk vatandaşlarının ticaret, turizm, eğitim ve kültürel amaçlarla AB ülkelerine seyahat etmelerinin kolaylaştırılması gerektiğini vurguladı.

Vizesiz Seyahat Başlıyor! İşte O Avrupa Ülkesi (5)

Vize Redlerinin Nedenleri

Vize retlerinin nedenleri arasında başvuru sahibinin seyahat amacını yeterince açıklayamaması, yeterli mali kaynağa sahip olmadığını kanıtlayamaması, daha önce Schengen bölgesinde ihlallerde bulunmuş olması gibi faktörler yer alıyor.

Bakan Fidan büyükelçilere 'vize' konusunda nota verdi! Ret oranlarını açıkladı (2)

Schengen vizesi ret oranlarının yükselmesi, Türk vatandaşlarının Avrupa'ya seyahat özgürlüğünü kısıtlayan önemli bir sorun olarak öne çıkıyor. Bu sorunun çözümü için hem Türkiye hem de AB ülkeleri tarafından daha fazla çaba gösterilmesi gerekiyor.

Editör: ÖMER YILDIZCI