Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'nin toplam nüfusu 85 milyon 372 bin 377 kişiye ulaştı. Bu nüfusun 12 milyon 872 bin 39 kişisini ise 15-24 yaş grubundaki gençler oluşturuyor ve genç nüfus oranı toplam nüfusun %15,1'ine denk geliyor. 

Türkiye’de Genç Nüfusta Obezite Alarmı! 11

Genç nüfusun cinsiyet dağılımı da dikkat çekici. 15-24 yaş grubundaki genç nüfusun %51,3'ü erkekler, %48,7'sini ise kadınlar oluşuyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan bir araştırmada ise genç nüfusta sağlık problemi olarak obezite oranlarının ciddi bir şekilde arttığı görüldü. 

Türkiye’de Genç Nüfusta Obezite Alarmı!  (2)

TÜİK’in Türkiye Sağlık Araştırması sonuçlarına göre, özellikle 15-24 yaş arası genç nüfusun obezite oranın da geçen yıllara göre ciddi bir artış yaşandı. Vücut kitle indeksi (VKİ) hesaplamaları kullanılarak yapılan incelemelerde, genç nüfusun %5,0'ının obez olduğu belirlendi. Bu oran, cinsiyet bazında incelendiğinde ise genç erkeklerde %5,3, genç kadınlarda ise %4,6 olarak kaydedildi. 

Yapılan aynı araştırmada, normal kilolu genç nüfusun oranı %65,6 olarak tespit edilirken, bu oran, cinsiyet bazında değerlendirildiğinde ise genç erkeklerde %66,0, genç kadınlarda ise %65,3 olarak hesaplandı. 

Türkiye’de Genç Nüfusta Obezite Alarmı!  (4)

EN RİSKLİ HASTALIKLARDAN BİRİ 

Uzmanlar, obezitenin temel nedeni, günlük alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması olarak tanımlıyor. Vücutta harcanamayan enerji, yağ olarak depolanarak obeziteye neden oluyor. Günümüzde obezite, önlenebilir ölümlerin ikinci önemli nedeni olarak kabul edilmekte ve birçok sağlık probleminin oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), tarafından yapılan bir araştırma sonucunda ise obezite en riskli 10 hastalıktan biri olarak açıklandı. 

Obezitenin en önemli risk faktörlerine bakıldığında; fiziksel aktivitelerde azalma, yanlış beslenme alışkanlıkları, yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, evlilik, doğum sayısı ve genetik etkenler yer alıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan bir araştırmanın verilerinde çıkan sonuçlarda ise Türkiye'de toplamda kadınların %20,9'u, erkeklerin ise %13,7'si obezdir.  

Türkiye’de Genç Nüfusta Obezite Alarmı!  (1)

OBEZİTENİN TEDAVİSİ VAR MI? 

Uzman doktorlar tarafından yapılan açıklamalarda obezitenin tedavisinin olduğu ifade ediliyor ancak, uzmanlar tedavide, bireyin kararlı olması ve etkin katılımının sağlanması gerektiğinin de altını çiziyor. Tedavi sürecinde ise hekim, diyetisyen, psikolog ve fizyoterapistten oluşan bir ekibin desteği sağlanması gerektiği de vurgulanıyor. 

Türkiye'de genç nüfusta obezite oranının artması, sağlık politikalarının ve bireysel farkındalığın önemini ortaya koyuyor. Sağlıklı beslenme alışkanlıklarının teşvik edilmesi ve fiziksel aktivitenin artırılması, obezite ile mücadelede en etkili yöntemlerden biri olarak kabul ediliyor. Bu doğrultuda obezite, sadece bireylerin sağlığını değil, aynı zamanda toplumsal sağlığı da olumsuz etkilemektedir.