Plastik kullanımının azaltması hem çevre hem de insan sağlığı için önemi her geçen gün artmaya devam ediyor. Son yapılan bir çalışma ise plastik şişeler gibi materyallerin içerisinde bulunan mikro ve nanoplastik parçacıkların insanların kanser hücrelerinin dağılımını kolaylaştırdığını ortaya çıkardı.

Chemosfer dergisinde yayınlanan bir makaleye göre; Viyana Üniversitesi ve beraberindeki iş birliği kuruluşların yaptığı bir çalışmada, mikro ve nanoplastik parçacıklar insanları tehdit ediyor.

Verena Pichler ve Lukas Kenner liderliğindeki araştırma ekibi, mikro ve nanoplastik parçacıklarların kolon kanseri hücreleriyle etkileşimlerini kapsamlı bir şekilde incelemeye başladı.

İsrail’de polisten esir yakınlarına sert müdahale İsrail’de polisten esir yakınlarına sert müdahale

Şişe Su Kullananlar Dikkat! Kanseri Kolaylaştırdığı Ortaya Çıktı (1)

Yapılan çalışmada, mikro ve nanoplastik parçacıkların insanların kanser hücreleri arasındaki etkileşime girdiği ve kanser hücrelerin yayılmasını kolaylaştırdığını ortaya çıkardı.

Bu önemli bulgu, mikro ve nanoplastik parçacıklar ile kanserin ilerlemesi arasındaki karmaşık dinamikleri tam olarak aydınlatmak için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini ortaya koydu.

Pichler ve Kenner tarafından yapılan açıklamada, çevremizdeki mikro ve nanoplastik parçacıklar kirliliğinin ciddiyeti ve bunun insan sağlığı üzerindeki korkunç etkisi bir kez daha gözler önünde serilmiş oldu.

Uzmanlar, bu çalışma ile mikro ve nanoplastik kirliliğin etkilerinin daha derinlemesine incelenmesi gerekliliğinin önemini bir kez daha vurgularken, plastik kirliliğini azaltmak ve insan sağlığını korumak için ortak bir müdahalenin gerekliliği her zamankinden daha acil hale geldiğini belirtti.

Şişe Su Kullananlar Dikkat! Kanseri Kolaylaştırdığı Ortaya Çıktı (2)

MİKRO VE NANOPLASTİK NEDİR?

Mikroplastikler, 5 mm'en daha küçük olan ve çevrede kirliliğe sebep olan, çoğunlukla petrol türevli olup suda çözünmeyen, düzgün şekilli veya şekilsiz polimerik parçacıklara verilen isimdir.

Bilimsel araştırmalar sonucunda, içme sularında (şişe su, çeşme suları), midye, karides, balık, tuz, şeker, bal gibi yiyeceklerde, soda ve bira gibi ürünlerde mikroplastik tespit edilmiştir.

Mikroplastikler ayrıca sokak lezzetleri olarak adlandırılan gıdalara da hem gıdanın kaynağından hem de üretim ve tüketim aşamalarından bulaşabilmektedir.