2024-2025 eğitim-öğretim yılı, 9 Eylül Pazartesi günü başlıyor. Milyonlarca öğrenci, yaz tatilinin ardından yeniden ders başı yapacak, bazıları bir üst sınıfa geçerken, pek çok çocuk ise ilk kez okul sıralarına oturacak. Uzun bir tatil dönemi boyunca değişen yeme alışkanlıkları, okulların açılmasıyla birlikte yeniden düzenlenecek.

Beslenme Danışmanı ve Nefes Eğitim Koçu Betül Akcar, okulların açılmasıyla birlikte çocukların sağlıklı beslenme alışkanlıkları konusunda velilere uyarılarda bulundu. Akcar, çocukların büyüme ve gelişme süreçlerinde sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenmenin önemine vurgu yaparak, okul dönemi boyunca edinilen doğru beslenme alışkanlıklarının yaşam boyu sürdürülebileceğini belirtti.

Okul Dönemi Başlıyor Çocuklarınızın Beslenme Alışkanlıklarına Dikkat! (1)

"BİRÇOK ÇOCUK KAHVALTI YAPMADAN OKULA GİDİYOR"

Betül Akcar, çocukların sabah kahvaltısı yapmadan okula gitmesinin yaygın bir sorun olduğunu ve bunun çocukların okul performansını olumsuz etkilediğini söyledi. Kahvaltı yapmayan çocukların gün içinde güçsüzlük, baş dönmesi ve öğrenme yeteneklerinde azalma yaşadığını ifade eden Akcar, ailelerin kahvaltı alışkanlığı konusunda bilinçli olması gerektiğinin altını çizdi. 

YÖK'ten 'sahte diploma' iddialarına yanıt YÖK'ten 'sahte diploma' iddialarına yanıt

"Sağlıklı beslenmek için, üç ana öğünde de düzenli yeme alışkanlığı oluşturmak çok önemli. Büyüme çağında ara öğünlerin olması gerektiğinin altını çiziyorum. Çocukların ve gençlerin yeterli ve dengeli beslenmesi için tüketilen besinlerin çeşitliliğinin sağlanması ve besinlerden günlük alınan enerji, protein, vitaminler ve minerallerin vücutta en elverişli olarak kullanabilmesi anlamında dört besin grubunda yeterli ve dengeli dağıtılması gerektiğini belirtmek istiyorum. Okul çocuklarında yapılan araştırmalar, çocukların büyük bir çoğunluğunun kahvaltı etmeden okula gittiklerini gösteriyor.  Ailenin özellikle annenin Kahvaltı alışkanlığı olmadığında, çocuk da bu durumda olumsuz yönde etkilenmektedir. Kahvaltı yapılmadığında, uzun süreli bir açlık sonucunda güçsüzlük, baş dönmesi,  özellikle dikkat çalışma ve öğrenme yeteneklerinde azalma ve okul ile iş başarısında azalma görülmektedir. Yeterli ve dengeli beslenmek için çocuklarla birlikte Ailenin okul yönetimindeki bireylerin öğretmenlerin, beslenme konusunda bilinçli, eğitimli ve birebir iş birliği içerisinde olmalıdır."

Okul Dönemi Başlıyor Çocuklarınızın Beslenme Alışkanlıklarına Dikkat! (2)

SAĞLIKLI BESLENME ALIŞKANLIĞI EĞİTİMİ ŞART

Çocukların yeterli ve dengeli beslenmesi için her öğünde farklı besin gruplarından gıdaların tüketilmesi gerektiğini belirten Akcar, çocukların beslenme çantalarına taze meyve suyu, peynir, yeşillik, tam buğday ekmekli sandviç, ayran gibi sağlıklı alternatiflerin eklenmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, çocukların fiziksel aktivitelerini artırmaları ve televizyon izleme sürelerini sınırlamaları gerektiğini ifade etti. Son olarak, Betül Akcar, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının küçük yaşlardan itibaren kazandırılmasının, hem çocukların hem de ailelerinin genel sağlığı açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Okullarda, velilere yönelik sağlıklı beslenme eğitimlerinin yaygınlaştırılması gerektiğini belirten Akcar, bu konuda ailelerin, okul yönetiminin ve öğretmenlerin iş birliği yapmasının önemine değindi.

Muhabir: KÜBRA AÇIKGÖZ