Çamlıyayla, Mersin ilinin kuzeyinde, Toros Dağları'nın eteklerinde konumlanmış muhteşem bir ilçedir. Bu bölge, dağları, kanyonları, şelaleleri ve kaleleri ile doğal güzellikleriyle ünlüdür. Çamlıyayla, doğa ve trekking tutkunları için keşfedilmesi gereken birçok yere ev sahipliği yapmaktadır.

Çamlıyayla'ya ulaşmak için Tarsus üzerinden gitmeyi tercih edebileceğiniz gibi, eski Adana-Ankara yolundan batıya dönerek Kadıncık Barajı üzerinden de buraya ulaşabilirsiniz.

Özellikle yaz aylarında, Çukurova'nın sıcakından kaçmak isteyen Tarsus ve Adana halkı tarafından bir yayla olarak tercih edilmektedir. Yaz aylarında nüfusu 50,000'e kadar çıkmaktadır.

Çamlıyayla'ya gelenlere, yöresel lezzetler arasında bulunan "sıkma," kar tanesinden yapılan özel bir tatlı olan "karsambaç" ve bölgeye özgü ün kazanmış "tereyağında tavuk" tatmalarını öneriyoruz.

Çamlıyayla'da konaklama için Orman Genel Müdürlüğü'ne ait misafirhane seçeneğinin yanı sıra, özel otel işletmeleri de bulunmaktadır.

Mersin Çamlıyayla gezilecek yerler

Namrun Kalesi:

'Türk Tarih Müzesi ve Parkı' Ankara'nın en sevilen müzelerinden 'Türk Tarih Müzesi ve Parkı' Ankara'nın en sevilen müzelerinden

Çamlıyayla ilçe merkezinde yüksek bir tepe üzerine inşa edilmiş ve her yönden görülebilen tarihi bir kaledir. Bu kale, konumu nedeniyle Akdeniz'i İç Anadolu'ya bağlayan yolları kontrol etme amacı gütmüştür. Kesme taşlardan yapılan kalenin kuzeyde bulunan iki kulesi hala ayaktadır ve 2007 yılında yeniden restore edilmiştir. Kaleye, hafif bir tırmanışla ulaşabileceğiniz merdivenler bulunmaktadır ve kaleye çıktığınızda karşınıza çıkan manzara, tüm çabalarınıza değecektir. Giriş ücretsizdir.

Karasu Şelalesi: 

Boğazpınar Köyü sınırları içerisinde yer alan ve köye adını veren bu doğal güzellik, Kadıncık Çayı'nın barajına ulaşmadan önce dağlar arasında kanyonlar ve derin vadilerin oluşmasıyla oluşmuştur. Kanyonun içerisinde şelale şeklinde görünen Karasu Şelalesi'nin manzarası oldukça etkileyicidir. Buraya ulaşmak için Boğazpınar Köyü'ne ulaştıktan sonra kısa bir doğa yürüyüşü yapmanız gerekiyor. Özellikle yaz aylarında Adana ve Mersin'deki doğa kulüpleri tarafından bu doğa harikasına geziler düzenlenmektedir. Bu etkinlikleri sosyal medyadan takip ederek bu etkinliklere katılabilir ve burayı daha güvenli, daha keyifli bir şekilde rehber eşliğinde gezebilirsiniz.

Papazın Bahçesi-Kadıncık Vadisi:

Çamlıyayla, ismini bu bölgede uzun yıllar önce yaşamış bir papazdan alan, yüksek çınar ağaçları ve serin pınarlarıyla ünlü güzel bir mekandır. Bu bölge milli park statüsündedir ve ziyaretçilere piknik yapma, doğa yürüyüşleri yapma ve yaban hayatı gözlemleme imkanı sunar.

Ana Ardıç, Çamlıyayla'nın özel bir hazinesidir. Tam 1100 yaşında olan bu devasa ardıç ağacı, 3.5 metrelik çapı ile bölgeye özgü bir simge haline gelmiştir. Bu doğa harikasını ziyaret etmek isteyenler, doğa ve gezi kulüplerinin ilkbahar ve yaz aylarında düzenlediği turlara katılabilirler. Bu sayede bu büyüleyici ağacın ve Çamlıyayla'nın tüm doğal güzelliklerin tadını çıkarabilirler.

Gülek Kalesi:

Gülek Boğazı'na bakan bir tepe üzerinde yer alan kalenin özellikle Adana-Ankara karayoluna bakan manzarası oldukça etkileyicidir. Son yıllarda uçurum manzaralı kayalık üzerinde fotoğraf çekmek isteyenlerin sıklıkla ziyaret ettiği yer. Kaleye eski Adana-Ankara yolu üzerindeki tabela takip edilerek ulaşılabilir. Özellikle pazar günleri yoğun oluyor ve kaya üzerinde fotoğraf çekilmekten oluşuyor. Mümkünse diğer günlerde de gitmenizi öneririz. Giriş ücretsizdir.

Kisecik:

Sarıkavak ve Kisecik köyleri arasındaki Kadıncık deresi üzerinde yer alan bu kanyon, adına yakışır bir köşede yaşanmış bir cennettir. Tepelerin arasından akan dere bir kanyon oluşturur ve burada bir ovaya sahiptir. Sarıkavak olarak da bilinen bu kanyonun önemli bir farkı da satış yoluyla ziyaret edilebilmesi ve görenlere farklı bir deneyim sunmasıdır. Giriş ücretsizdir ancak araçlar için otopark ücreti dahildir. Sal yolculuğu ücreti kişi sayısına bağlı olarak 15-20 TL'dir.

Ters Ev:

Dünyada son dönemde popüler hale gelen ters ev trendinin başarılı örneklerinden biridir. Namrun Kalesi yakınında bulunan bu yapı görenleri hayrete düşürüyor. Binanın kendisi ve temel ürünleri sanki tam anlamıyla dünyaya geri dönmüş gibi tavanda yer alıyor. Sadece çocuklara değil, fotoğraf çekmek isteyen yetişkinlere de hitap ediyor. Giriş ücreti 10 TL'dir.